Pastiersku sezónu vo Veľkých Teriakovciach ukončí Slovenské mitrovanie
Program sa začne ukážkami prác na salaši.

24.10.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Pastiersku sezónu už ôsmykrát symbolicky ukončia vo Veľkých Teriakovciach v okrese Rimavská Sobota podujatím Slovenské mitrovanie. Uskutoční sa v sobotu (26. 10.) od 10.00 h na miestnom salaši.

Hlavným zámerom podujatia je podľa organizátorov zachovať valaskú a ovčiarsku tradíciu v regióne Gemer-Malohont, ako aj zvyky spojené s ukončením pastierskej sezóny. Ich snahou je tiež poukázať na význam ovčiarstva ako špecifickej súčasti tradičnej ľudovej kultúry i dnešnej reality.

„Cieľom je zároveň zvýšiť povedomie verejnosti o tradičných spôsoboch obživy našich predkov cez osvojovanie si zručností v oblasti chovu oviec, spracovania ich produkcie a remesiel súvisiacich nielen s ovčiarstvom,“ dodala Miroslava Vargová, manažérka Miestnej akčnej skupiny Malohont, ktorá je jedným z organizátorov.

Program sa začne ukážkami prác na salaši, ako je strihanie oviec, odváranie žinčice, výroba syrov, pareníc a bryndze či spracovanie ovčej vlny. „Úvodnú časť podujatia obohatia hudbou, spevom aj tancom detské folklórne súbory (FS) a fujaristi z regiónu,“ uviedla Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote, ktoré je ďalším z organizátorov.

Poobedňajšie hodiny vyplní Univerzitný FS Mladosť z Banskej Bystrice a FS Stromíš z Vlachova, ktorých doplnia heligonkári, fujaristi a gajdoši. Na nich nadviaže slávnostný sprievod ovčiarov, bačov a valachov, ktorý bude ukončený vyúčtovaním s majiteľmi oviec. Atmosféra sprievodu bude umocnená signálnymi nástrojmi, gajdami a ľudovými hudbami.

„Podobne to bolo aj v nedávnej minulosti počas mitrovania, nazývaného aj valaské hody, keď sa bačovia a valasi vracali zo salašov do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syry aj oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev,“ priblížil jeden z odborných garantov podujatia Ivan Murin.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača