Turňa nad Bodvou skvalitňuje kamerový systém
Celková investícia predstavuje sumu približne 9500 eur.

24.10.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Kamerový systém v obci Turňa nad Bodvou v okrese Košice-okolie hodnotí jej starosta Atila Oravecz pozitívne. Do konca novembra má byť hotová ďalšia etapa, ktorá je zameraná na softvérové a technické vybavenie. Ako pre TASR povedal, celková investícia predstavuje sumu približne 9500 eur.

„Kamerový systém chceme skvalitniť - radšej mať drahšie a lepšie kamery než také do počtu. Nový softvér by mal pomôcť aj s vyhľadávaním, čo výrazne ušetrí čas a v prípade potreby sa nebude musieť pozerať celý záznam,“ povedal s tým, že pôvodne bolo na tento projekt určených 6250 eur. Malo ísť o zdroje z ministerstva vnútra a z rozpočtu obce. „Povinné päťpercentné spolufinancovanie sme zvýšili a prispeli sme tak z vlastných zdrojov väčšou sumou,“ dodal starosta.

V predchádzajúcich etapách obec zriadila aj operačné stredisko. Pôvodne malo ísť o chránenú dielňu. „Zatiaľ prijímame ľudí cez projekty, pre obec je to výhodnejšie. Ale máme tam dvoch, respektíve zatiaľ jedného, ktorý má priznaný polovičný invalidný dôchodok a na štyri hodiny je zamestnancom obce. Plánujeme prijať aj ďalších ľudí,“ dodal. Obec by chcela pokryť operačnými pracovníkmi najmä nočné služby.

Podľa starostových slov z policajných štatistík vyplýva, že v Turni nad Bodvou nie sú neobjasnené trestné činy, čomu pomáha aj kamerový systém v obci. „Napríklad sa osvedčil pri sprejeroch na zdravotnom stredisku. Rozmiestnili sme tabuľky o monitorovaní kamerami. Máme aj všeobecne záväzné nariadenie o zákaze požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách. Tam, kde sa predtým popíjalo a vystrájalo, už takéto problémy neevidujeme. Išlo najmä o okolie zdravotného strediska, autobusovej zastávky či školy,“ uzavrel Oravecz.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice