Žilina očakáva v budúcoročnom rozpočte pokles príjmov
Malo by ísť o viac ako 1,7 milióna eur.

23.10.2019 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Mesto Žilina očakáva v súvislosti s novelou zákona o dani z príjmov pokles príjmov v pláne rozpočtu na budúci rok vo výške 1,747 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Žilina Vladimíra Miškovčíka pribúdajú mestu navyše ďalšie povinnosti, ktoré z rozpočtu odčerpajú viac financií, ako samospráva pôvodne plánovala.

"Spomalený rast dane z príjmov fyzických osôb znamená väčšie napätie v rozpočte, keďže musíme pokrývať zvýšené nároky najmä v mzdovej oblasti, pri čistení a údržbe komunikácií, v oblasti príspevkov neverejným poskytovateľom sociálnych služieb, v preplácaní rekreačných poukazov a podobne. Nemôžeme sa pritom spoľahnúť na výrazne vyšší výnos dane z príjmov fyzických osôb, ako to bolo v minulých rokoch. Príjmy z podielových daní by nemali medziročne poklesnúť, ale ich rast bude spomalený vplyvom noviel legislatívy a premietne sa do rozpočtových príjmov aj v nasledujúcich rokoch. V mnohých prípadoch budeme musieť pomalší rast príjmov kompenzovať inými opatreniami," uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

V prípade nárastu minimálnej mzdy musí mesto podľa Miškovčíka počítať so zvyšovaním mzdových nákladov a v rozpočte na tento účel na budúci rok vyčleniť navyše 1,909 milióna eur. "Dosahy prijímania zákonných noviel v parlamente majú zásadný vplyv na rozpočet mesta v tomto aj v nasledujúcich rokoch. Napríklad z dôvodu zastavenia exekúcií starších ako päť rokov príde mesto Žilina o takmer 142.000 eur. Celkovo ide o 2248 exekúcií, ktoré spadajú do rozsahu nového zákona. Ďalších približne 489.000 eur predstavujú potenciálne výpadky príjmov pre mestské spoločnosti po prijatí tejto exekučnej novely," dodal hovorca mesta Žilina.

Pripomenul, že podľa novely zákona o pozemných komunikáciách, tzv. chodníkovej novely, sa o obecné chodníky už nemusia starať ľudia z priľahlých domov, ale vlastníci alebo ich správcovia. "Zmena zákona tak zvýšila nároky na samosprávy v oblasti údržby miestnych komunikácií. Mesto Žilina musí v rozpočte na tento účel vyčleniť ďalších 320.000 eur. Zabezpečenie rekreačných poukazov znamená pri plnom využití vo výdavkoch rozpočtu nárast o 185.000 eur," vysvetlil Miškovčík.

"Opatrenia v súvislosti s obedmi zadarmo pre deti v školských jedálňach znamenajú pre mesto zvýšenie bežných výdavkov o zhruba 62.000 eur z dôvodu nárastu výdavkov na nových zamestnancov. Mestu pribudli aj ďalšie povinnosti v oblasti sociálnych vecí. Legislatívne úpravy zaviedli povinnosť pre samosprávy kompenzovať finančný príspevok za sociálne služby aj v prípade neverejných poskytovateľov, ak si ich klient vyberie. Rozpočet mesta bude potrebné v dôsledku týchto opatrení zvýšiť o ďalších približne 70.000 eur," doplnil hovorca mesta Žilina.

Po zarátaní všetkých dosahov zákonných úprav bude budúcoročný rozpočet mesta Žilina zaťažený celkovo o sumu 4,924 milióna eur, uzavrel Miškovčík.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice