V obci Veľaty v minulosti sídlil gróf Alexander Andrássy
Podnadpis článku...

21.10.2019 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Dolnozemplínsku obec Veľaty v okrese Trebišov kedysi skrášľoval kaštieľ s rozľahlým parkom. Posledným majiteľom šľachtického sídla s veľkostatkom bol gróf Alexander Andrássy (1863 – 1946), ktorému patril aj známy kaštieľ v Humennom.

Vo Veľatoch sa mu s manželkou narodili štyri deti - Aladár, Imrich, Michal a Margita. Aladár, ktorý zomrel v roku 1895 len ako štvorročný, je v tunajšom rímskokatolíckom kostole aj pochovaný.

Miestny kaštieľ s pôvabným vzhľadom však v roku 1928 vyhorel a neskôr existoval už len v zrúcaninách. Do dneška sa nad zemou po tejto pamiatke nezachovalo nič. "Ja sa ešte pamätám, že ako chlapci sme chodili aj po vyšších plochách toho kaštieľa, ktorý bol postavený z bieleho kameňa, ale ľudia to postupne celkom rozobrali na stavbu príbytkov," povedal pre TASR starosta Mikuláš Levkut.

Podobu tejto pamiatky tak možno obdivovať už len na starých fotografiách na stenách obecného úradu. Po objekte ostali len zasypané pivničné priestory. Pôvodný rozľahlý areál kaštieľa sa v minulosti rozparceloval na pozemky a výstavbu domov.

Dolnozemplínsku obec Veľaty v okrese Trebišov kedysi skrášľoval kaštieľ (na reprosnímke) s rozľahlým parkom. Veľaty, 18. októbra 2019. FOTO TASR - Roman Hanc.

Andrássyovský park so starými a vzácnymi drevinami utrpel veľké škody pri prechode frontu počas druhej svetovej vojny. Jeho dominantou ostal impozantný 150-ročný platan západný s priemerom koruny 29 metrov.

K prírodným zaujímavostiam obce patrí aj zdroj termálnej vody, prezývaný oddávna Slaná studňa. Koncom 19. storočia boli pri prameni so slanou zásaditou jódovou vodou miestne kúpele, ktoré sa využívali pri liečbe zápalov horných dýchacích ciest a ochorení štítnej žľazy. Schátrali údajne po tom, keď gróf Andrássy obmedzil vstup ľudí do tejto lokality. V roku 2014 obec realizovala obnovu prameňa s jeho vyčistením, prikrytím a osadením ručnej pumpy.

"V súčasnosti sa v areáli nachádza prístupový chodník, prístrešok s možnosťou posedenia a drevené mólo nad voľne vytekajúcou vodou. Slúži to na oddych, obyvatelia z obce i okolia si chodia aj s bandaskami nabrať vodu domov na pitie," povedal starosta.

Veľaty, ktoré sa nachádzajú v smere od Trebišova na tokajskú oblasť, majú v súčasnosti zhruba 850 obyvateľov, pôsobí tu aj elokované pracovisko trebišovskej cirkevnej strednej odbornej školy. V obci realizujú viaceré projekty, postavili tu obecné byty, najnovšie sa pripravuje rekonštrukcia kultúrneho domu. "Chceme pripraviť aj pozemky na výstavbu rodinných domov a vybudovať novú bytovku so štandardným vybavením," povedal Levkut.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol