Dechtický Mudrochov mlyn čaká lepšia budúcnosť
Seriál TASR o zaujímavostiach v slovenských obciach a mestách.

17.10.2019 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Keď ešte neboli medzi pozemkami postavené ploty a ľudia mali k sebe bližšie, zvykli si Dechtičania skracovať svoju cestu za prácou na polia aj cez dvor Mudrochovho mlyna. Nejeden z nich sa pristavil na kus reči, a tak sa mlyn postupne stal akýmsi komunikačným centrom tejto obce pri Trnave. Po desaťročiach chátrania mu chce jeho súčasný majiteľ Karol Závodský takéto postavenie prinavrátiť. S mlynom má veľké plány.

V súčasnosti stav Mudrochovho mlyna však iba napovedá, aký v ňom vidí Závodský potenciál. Usadlosť postavili podľa dostupných historických zdrojov Erdödyovci zhruba na prelome 18. a 19. storočia.

"Najstaršie objekty areálu sú mlyn s obytnou a výrobnou časťou a dvojkrídlová hospodárska budova na dvore. Mlyn fungoval pôvodne s kolesom na vrchnú vodu, počas svojej existencie však prešiel výraznými úpravami a zmenami. Vyžiadala si ich modernizácia výrobnej technológie i potreba prispôsobenia obytnej časti vývoju bežného štandardu bývania. V 30. rokoch 20. storočia, keď bol upravený náhon pozdĺž mlynského objektu, odstavili koleso, vybudovali turbínu a pristavili dielňu so strojom na ryhovanie valcov mlynských stolíc," informoval o tom Závodský.

Mlynárska rodina Mudrochovcov prišla do Dechtíc v roku 1904 z neďalekej Modry a mlyn kúpila za 5000 zlatých, čo nebol malý peniaz. "Mlynári vo všeobecnosti patrili k majetnejším ľuďom," konštatoval potomok rodu, ktorý sa do Dechtíc prisťahoval v roku 2010 rovnako z Modry. História sa v jeho prípade opakuje. Aby sa mohol starať o mlyn, predali s mamou rodinný dom a prišli žiť do Dechtíc. Odvtedy sa naplno venuje záchrane a zveľadeniu majetku a odkazu svojich predkov. Návštevníkov rád usadlosťou prevedie.

"Mudrochov mlyn je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku - v roku 2011 to bola hospodárska budova, náhon, mlynica a tiež včelín a aj ľadovňa v roku 2014," uviedol Závodský. Preto úzko spolupracuje pri svojich plánoch nielen s pamiatkovým úradom v Trnave, ale aj so študentmi architektúry, ktorí v zadaní riešili využitie celej usadlosti. Vzišli z toho dobré myšlienky, Závodský teraz čaká, ako povedal, na vhodnú výzvu na využitie eurofondov, aby sa mohol pustiť do realizácie.

Z programu Obnov si svoj dom, grantu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, sa takto podarilo obnoviť okrem iného unikátny včelín. "Ide o objekt zhruba tri krát štyri metre, vnútri bývalo uložených 16 úľov, pochádza z roku 1940," povedal majiteľ mlyna. Takáto zrekonštruovaná stavba je na Slovensku ojedinelá, pred obnovou bola v dezolátnom stave. V roku 2015 bola za príkladnú obnovu nominovaná na cenu Pamiatky roka. Má zaujímavú vonkajšiu výzdobu a pred ňou stojí nezvyčajný pamätník. "Ešte môj pradedo navŕšil na tomto mieste všetku muníciu, ktorú našiel po bojoch v druhej svetovej vojne v bezprostrednom okolí mlyna," dodal Závodský.

V rámci znárodňovania bola činnosť mlyna zastavená v roku 1953 a odvtedy sa mlyn používal len na obytné účely a postupne chátral. Do stavu ruiny sa tak dostala hospodárska budova, ktorá od čias svojej výstavby prešla minimálnymi stavebnými zmenami.

Na snímke zrekonštruovaný včelín z roku 1940, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Včelín stojí v areáli Mudrochovho mlyna v Dechticiach 16. októbra 2019. FOTO TASR - Martin Palkovič.

"V strede sa zachoval vstup, ktorý mával kamenný strop, tam bývali ustajnené kone. Kone boli v danom čase ako teraz mercedesy, tak museli byť najlepšie chránené. Hneď vedľa bola kočiareň. Ostatné zvieratá boli ustajnené pod obyčajnou strechou," opísal Závodský.

Keď bude táto časť obnovená, návštevníci v nej budú môcť navštíviť expozíciu habánskej keramiky, pretože habáni boli v Dechticiach stáročia usídlení, tiež miestnych krojov, prípadne aj krátkodobé výstavy. Priestor by mala nájsť konferenčná miestnosť a podobne. Nové infocentrum by sa chcelo venovať aj turistickej ponuke obce a okolia, veď len doslova na dohodenie kameňom je unikátny dechtický Kostol Všetkých svätých – obnovená románska rotunda z roku 1172, kde Závodský robí aj dobrovoľného sprievodcu. V okolí je kláštor Katarínka, blízko obec Kočín-Lančár a opevnený renesančný Kostol sv. Michala archanjela so základmi zo 14. storočia a tiež pohorie Malých Karpát.

Mlynu chce ponechať majiteľ jeho ubytovaciu funkciu. Časť z toho je hotová a pred časom si bolo možné ubytovanie aj objednať. Teraz ho využíva na vlastné potreby.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol