Priebeh priadok priblíži deťom podujatie Priadky v Gazdovskom dvore
Návštevníci uvidia ukážky pradenia na drevenom kolovrate.

15.10.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: V.Miček

Centrum tradičnej kultúry v Myjave pripravilo od pondelka do piatka (18. 10.) v gazdovskom dvore v miestnej časti Turá Lúka interaktívne podujatie tradičnej ľudovej kultúry pre žiakov s názvom Priadky v Gazdovskom dvore. TASR o tom informovala Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry.

Podujatie je zamerané na ukážku pracovno-spoločenskej udalosti, akou priadky kedysi boli. "Ide o spracovanie konopy siatej, predstavené verejnosti prostredníctvom podujatia. Gazdovia v minulosti konopu bežne pestovali na svojich poliach, no priebeh jej ďalšieho spracovania až do finálnej podoby dnes už nepozná väčšina dospelých, tobôž deti," uviedla pracovníčka centra.

Podujatie je venované deťom základných a materských škôl. Návštevníci uvidia ukážky pradenia na drevenom kolovrate, technológiu tkania, vypočujú si rozprávanie o ľudových zvykoch, vyskúšajú si prácu s lámkou, potierkou, hachlou, motovidlom či kolovrátkom. "Deti sa naučia ľudové piesne, zatancujú si pri heligónke a nebude chýbať ani tradičné pohostenie. Školy sa ešte môžu v prípade záujmu hlásiť v myjavskom Centre tradičnej kultúry," doplnila Čmelová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava