V Ružindole po šiesty raz lietali bosorky
Prišli aj učiteľky lietania na metle.

06.10.2019 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

V obci Ružindol v okrese Trnava sa uskutočnil v sobotu šiesty ročník podujatia Ružindolská bosorka. TASR o tom informoval marketingový manažér oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism Alexander Prostinák.

S obcou Ružindol sa spájajú historky o čarodejniciach, ktoré tam údajne žili. Údajné bosorky Katka Šnajderová, Abdonička či Jamborka však boli v skutočnosti liečiteľkami, ktoré mnohé Ružindolčanky inšpirujú dodnes.

"Vzhľadom na počasie, ktoré podujatiu neprialo, sme sa rozhodli väčšinu programu uskutočniť oproti plánu pod strechou. V rámci bohatého programu pre deti a dospelých sa návštevníci dozvedeli o bylinkách, ktoré ružindolské ľudové liečiteľky v minulosti využívali, ale aj to, ako sa dá s nimi pracovať dnes," uviedol Prostinák.

V rámci podujatia bol pripravený aj program pre deti. "Prišli učiteľky lietania na metle, kováči odetí v čertovských kostýmoch či výrobcovia čarovných prútikov. Okrem toho sa milovníkom vína a medu predstavilo to najlepšie, čo obec ponúka," informoval o tom pracovník organizácie cestovného ruchu.

Vinársku tradíciu v Ružindole odrážajú najmä tamojšie vinárstva. Záujemcom boli k dispozícii stánky s ich najlepšími vínami, nechýbali ani záhradkári, ktorí ponúkli zeleninu a ovocie. Staršie generácie pripravili lokálne gastronomické špeciality a dobroty starých mám.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice