Spišská Nová Ves bude hostiť Viva il canto 2019
Historická Reduta privíta  osem speváckych zborov.

04.10.2019 | Košický kraj | Autor: A.Hudecová

Historická budova spišskonovoveskej Reduty bude dejiskom celoštátnej súťaže a prehliadky speváckych zborov Viva il canto 2019. „Zborový spev patrí k jednej z najstarších oblastí neprofesionálneho umenia. Rozvíja hudobné schopnosti a umelecké cítenie a v neposlednom rade povznáša dušu, poslucháčom prináša nádherný zážitok, vytrhnutie na pár chvíľ z bežných starostí každodenného života a povznesenie. V Spišskej Novej Vsi bude opäť spievať celé Slovensko,“ upozornila riaditeľka Spišského osvetového strediska (SOS) Vladimíra Barbuščáková.

Zborový spev odznie už v piatok 4. októbra o 19. hodine v Koncertnej sále Reduty v Spišskej Novej Vsi počas slávnostného otváracieho koncertu. Predstaví sa na ňom spevácky zbor Technik z Bratislavy, ktorý vznikol v roku 1953 a jeho repertoár obsahuje diela sakrálnej hudby, starej hudby, skladby súčasných skladateľov, džezové aranžmány a úpravy ľudových piesní. Pravidelne sa zúčastňuje na súťažiach a festivaloch na Slovensku i v zahraničí.

„Celoštátna postupová súťaž a prehliadka speváckych zborov sa bude konať o deň neskôr, v sobotu 5. októbra, na rovnakom mieste. Dohromady sa predstaví osem dospelých neprofesionálnych speváckych zborov a vokálne zoskupenia zo Slovenska,“ doplnila Barbuščáková s tým, že súťaž plní okrem konfrontačnej a esteticko-výchovnej funkcie aj vzdelávaciu.

Jednotlivé vystúpenia bude hodnotiť 5-členná odborná porota. Následne bude súčasťou podujatia aj hodnotiaci seminár za účasti vedúcich a dirigentov zborov. Pre nich je pripravený aj vzdelávací workshop pod taktovkou lektorky Tatiany Švajkovej, ktorá je členkou poradného zboru pre zborový spev pri Národnom osvetovom centre (NOS) v Bratislave a dirigentka Ženského speváckeho zboru Iuventus Paedagogica Prešovskej univerzity. Slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie cien sa uskutoční v sobotu v Koncertnej sále Reduty o 19. hodine.

„Odborným garantom súťaže a prehliadky speváckych zborov Viva il canto je NOS v Bratislave a organizačným garantom je naše osvetové stredisko. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia,“ dodala na záver Barbuščáková.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol