V jednej z budov bývalej sklárnev Utekáčí vzniká voštinárska dielňa
Za projektom je občianske združenie kRaj.

01.10.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

V bývalej administratívnej budove sklární Clara v Utekáči v okrese Poltár, vzniká sociálna dielňa pre dlhodobo nezamestnaných, ktorá ich má naučiť spracovávať včelí vosk a vytvárať z neho voskové produkty. Za projektom je občianske združenie kRaj, ktoré naň získalo grant vo výške 64.258 eur z programu ACF - Slovakia.

 Peniaze pôjdu na technologické vybavenie dielne, rekonštrukčné práce a mzdy pre prvých zamestnancov. Spolufinancovanie projektu je vo výške 7140 eur.

 „Projekt má názov Voštinári: sociálna dielňa. Voštinárstvo je zabudnuté remeslo, vyskytujúce sa na Slovensku ojedinele, ale typické práve pre región západného Gemeru. Bolo zamerané na spracovanie včelieho vosku a voštín. Toto putovné, už zabudnuté remeslo môže zažiť vzkriesenie práve v tradičnom regióne v období, keď hovoríme o problematickej situácii opeľovačov. Zvýšený záujem o tému včiel totiž prináša aj záujem o voskové výrobky," uviedol pre TASR koordinátor projektu David Turčáni.

V septembri 2019 začali v budove rekonštrukčné práce. Priestory dala do prenájmu samotná obec. "Neskôr tam bude presunutá aj potrebná technika a už v októbri je možné očakávať prvú fázu kurzov, kde zaškolíme prvých záujemcov o prácu. Kurz je otvorený pre všetkých záujemcov a prihlasovať sa môžu do polovice októbra," priblížil ďalej Turčáni.

„V roku 2015 sme ukončili pilotný projekt, v ktorom sme vyškolili 28 ľudí z Kokavy nad Rimavicou a Lučenca na spracovanie včelích produktov. Výrobky si našli odbyt hlavne na trhoch, no nešlo o stabilné pracovné miesta, skôr o spôsob, ako si čiastočne privyrobiť. Dnes chceme dielňou vytvoriť nové pracovné miesta v regióne s vysokým percentom dlhodobo nezamestnaných," dodala lektorka projektu Soňa Keresztesová.

Po ukončení kurzu sa uskutoční výberové konanie na prvé pracovné miesta. Zamestnanci budú prijímaní postupne, podľa toho, ako sa zabehnú jednotlivé časti prevádzky. Už v roku 2019 budú do dielne prijatí prví dvaja zamestnanci a cieľom je do konca roku 2020 zamestnávať osem ľudí.

Správcom programu ACF - Slovakia je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou. ACF je súčasťou finančnej pomoci Islandu, Lichtenštajnska a Nórska 15 členským štátom Európskej únie.

V období 2018 – 2023 rozdelí ACF v 17 grantových výzvach spolu 7,7 milióna eur na projekty slovenských občianskych organizácií a poskytne ďalšie podporné aktivity, napríklad vzdelávanie v oblasti projektového riadenia, organizačného rozvoja a samofinancovania.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice