Spišská Belá už čaká na bociany
Hniezdo v priebehu 20 rokov bociany vystavali do veľkých rozmerov, museli ho upraviť.

15.03.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Bocianie hniezdo na Ulici Kpt. Nálepku v Spišskej Belej museli zbaviť pôvodného materiálu, nachádzalo sa v ňom aj množstvo odpadkov. Paula Grivalská z tamojšieho oddelenia životného prostredia na mestskom úrade to zdôvodnila tým, že v priebehu približne 20 rokov jeho existencie ho bociany vystavali do veľkých rozmerov a bolo nutné pristúpiť k jeho úprave. 

„Správa Pieninského národného parku v spolupráci s mestom realizovala preto v stredu (14.3.) úpravu tohto hniezda z dôvodu bezpečnosti. Hniezda bocianov sú po rokoch veľmi ťažké a s preťažením sa spája riziko pádu. Predmetné hniezdo na samostatne stojacej hniezdnej podložke malo pred zásahom rozmery 1,6 metra priemer a viac ako metrovú výšku,“ objasnila Grivalská s tým, že pôvodne bol zámer hniezdo len odľahčiť, teda znížiť jeho výšku na úroveň približne jednej tretiny. 

Počas zásahu však ochranári vyhodnotili, že zmysluplnejšie bude úplné odstránenie pôvodného hniezdneho materiálu. „Hniezdna výstelka obsahovala totiž veľmi veľa odpadkov, najmä rôznych plastov, ktoré by bránili odtekaniu zrážkovej vody z hniezda, a tak by dochádzalo k jeho zbytočnému preťažovaniu. Zároveň sa v takýchto prípadoch môžu vajíčka alebo maličké bociany podchladiť,“ dodala Grivalská.

Obsah odstránenej hniezdnej výstelky mal váhu až 650 kg. Prázdna podložka hniezdneho koša na Ul. Kpt. Nálepku sa následne vyplietla vŕbovým prútím a hniezdo je teraz pripravené na prílet bocianov, ktorý je očakávaný približne koncom marca.

Bocianom sa v Spišskej Belej podľa Grivalskej darí aj z dôvodu blízkosti zamokrených plôch, ktoré sú pre nich lovnými teritóriami. Priamo v meste sa nachádzajú štyri hniezda, z ktorých jedno vzniklo len v minulom roku. Ďalšie hniezdo na samostatne stojacej hniezdnej podložke je aj v mestskej časti Strážky.

„Ľudské obydlia často vznikli práve na miestach, kde boli predtým bocianie hniezdiská, a tak si neskôr bociany začali stavať hniezda rovno na komínoch domov. Ukázalo sa, že sú pre ich hniezdenie bezpečnejšie, lebo tam číha menej predátorov a prirodzených hrozieb,“ vysvetľuje Grivalská.

Po elektrifikácii začali bociany využívať na stavbu svojich hniezd stĺpy elektrického vedenia, s čím však prišla nová hrozba. Mláďatá počas svojich prvých letov často narážali na elektrické drôty a hynuli. Bocianie hniezda teda ľudia postupne začali premiestňovať z aktívnych stĺpov elektrického vedenia na samostatné stĺpy v blízkosti pôvodného miesta, prípadne vytvárali umelé hniezdne podložky a vykladali ich na samostatné stĺpy, aby bociany mohli bezpečne vyhniezdiť. „Podobne to bolo aj s vytvorením samostatne stojacej hniezdnej podložky na Ul. Kpt. Nálepku v Spišskej Belej, ktorú bolo treba po rokoch upraviť,“ uzatvára Grivalská.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice