Návštevníci nitrianskeho parku sa preniesli do éry protitureckých bojov
Pripomenuli si 355. výročia oslobodenia Nitry spod osmanskej okupácie.

23.09.2019 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Návštevníci parku na Sihoti v Nitre sa preniesli do éry protitureckých bojov. Občianske združenie ŠOK – Šport Osveta Kultúra pripravilo pri príležitosti 355. výročia oslobodenia Nitry spod osmanskej okupácie interaktívnu exteriérovú výstavu, ktorá je druhou časťou projektu Nitra v tieni polmesiaca.

„Aj keď sa nám to niekedy nezdá, máme sa veľmi dobre a nie vždy to na našom území tak bolo. Vojny boli bežnou súčasťou života. Výstavou chceme interaktívnym spôsobom priblížiť históriu najmä deťom a mladým ľuďom, ale aj poukázať na význam stretu dvoch odlišných kultúr. Ten môže viesť ku vzájomnému obohateniu, ale aj ku skaze, ako to bolo pred vyše 300 rokmi,“ povedal Ján Ivančík z občianskeho združenia.

Súčasťou výstavy bola ideová rekonštrukcia tureckého vojenského odevu, miniatúra dobýjania pevnosti i nadrozmerná dioráma. Tá v sebe ukrývala historické nedokonalosti, ktoré mohli mladí návštevníci objavovať. Nechýbal zaujímavý sprievodný program, vystúpenie sokoliarov, maľovanie na tvár či lukostreľba. Podujatie podporil Nitriansky samosprávny kraj i Mesto Nitra.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava