Festival paličkovanej čipky umožní výmenu skúseností i prezentáciu
Tematicky bude zameraný na čipky z Hontu a Gemera.

20.09.2019 | Košický kraj | Autor: B.Caban

Prezentáciu tvorby, osvojenie si nových vzorov paličkovanej čipky a výmenu skúseností medzi domácimi i zahraničnými čipkárkami umožní medzinárodný festival paličkovanej čipky s názvom Paličkovanie, csipkeverés, koronki. Jeho siedmy ročník sa 20. až 22. septembra uskutoční v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave.

„Paličkovaná čipka prežíva svoju renesanciu, o čom svedčí každoročne sa zvyšujúci záujem o účasť na našom festivale. Toto tradičné, veľmi jemné remeslo je obdivuhodné pre svoju krásu, no zároveň aj trpezlivosť a precíznosť, ktoré si vyžaduje,“ zhodnotila Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Tohtoročný festival bude zameraný na regionálne čipky z Hontu, Gemera a na súčasnú modernú tvorbu. Pre účastníkov zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka sú pripravené odborné prednášky, tvorivé dielne splietania tradičných i moderných motívov a sprievodný kultúrny program s prezentáciou gemerských krojov.

Súčasťou festivalu je tiež autorská výstava členky Maďarskej asociácie čipkárok Évy Turós, ktorá je držiteľkou viacerých domácich a zahraničných ocenení za autorskú tvorbu výnimočne jemnej Hunnia čipky.

Záštitu nad podujatím prevzal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. „Festival paličkovanej čipky je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktorého témou je tento rok umenie a zážitok. Rokmi sa stal zážitkom nielen pre ľudí z nášho kraja, ale z celého Slovenska a tiež zo zahraničia,“ podotkol Trnka.

Festival z verejných zdrojov podporil a hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice