Na obnove amfiteátra v Budimíre robia zamestnanci sociálneho podniku
Obec preferuje regionálnu kultúru.

16.09.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Niekdajší amfiteáter v miestnom parku v obci Budimír v okrese Košice-okolie obnovujú. Ako pre TASR povedal starosta Vojtech Staňo, chátrať začal približne v 80. rokoch minulého storočia. Na jeho rekonštrukcii pracujú zamestnanci Budimírskych služieb, ktoré sú od júla registrované ako obecný sociálny podnik.

„Tento rok sme sa dostali do výraznejšej podoby - po vyčistení od odpadu a nánosov, ktoré tam boli, sme odkryli staré torzo amfiteátra. Celé sa to nanovo vybetónovalo,“ povedal s tým, že súčasťou majú byť aj kulisy z opracovaného dreva s ľudovým motívom. Cieľom je priblížiť sa pôvodnému vzhľadu amfiteátra. Staňo dodal, že jeho fotografie sa nezachovali, a preto do obnovy zapájajú aj svoju fantáziu.

„Stále preferujeme, aby sa tu prezentovala regionálna kultúra, ktorá tu je,“ povedal s tým, že v amfiteátri by sa mohli prezentovať napríklad folklórne súbory z okolitých obcí. „Väčšinou v nich pôsobia dôchodcovia, ktorí nám ešte tú kultúru predstavujú v takej podobe, ako bola kedysi – kroje, piesne tance. Chceli by sme to udržať,“ vysvetlil starosta s tým, že v amfiteátri odhaduje kapacitu miest na sedenie približne pre 150 ľudí.

Revitalizácia tohto priestoru doposiaľ stála približne 17.000 eur. Väčšinu peňazí tvoril regionálny príspevok, ktorý obec získala na vlaňajšom výjazdovom rokovaní vlády. Obec do projektu investovala približne 3000 eur. „Verím, že na budúci rok nájdeme ešte nejakú finančnú injekciu. Budeme potrebovať ešte nejakých 15.000 eur,“ spresnil. Verí, že amfiteáter by už mohli využiť na budúcoročné oslavy 110. výročia založenia Dobrovoľného hasičského zboru v Budimíre.

Ako povedal, práce na obnove realizujú zamestnanci obecného sociálneho podniku. V závere augusta ho tvorilo 12 ľudí. Po zastabilizovaní kádra chce obec prijímať mladých ľudí, ktorí by získali pracovné návyky a následne sa vedeli uplatniť na trhu práce.

Sociálne podniky vníma pozitívne, no ako hovorí, na druhej strane je to aj 'trápenie'. „Dostanete človeka, ktorý je takzvane úplne surový, čo sa týka výkonu niektorého z remesiel. Vašou úlohou je dostať toho pracovníka do takej podoby, že ho ovláda od A po Z,“ uzavrel starosta s tým, že v tomto sociálnom podniku obec plánujú vytvoriť nové podmienky, a to tak, aby si remeselnícku činnosť jeho pracovníci osvojili v období dvoch až troch rokov.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice