Zdevastovaná skláreň Clara odchádza do zabudnutia
Sklárne v Utekáči pred rokmi zamestnávali asi 780 ľudí.

12.09.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Zdevastovaný areál bývalej sklárne Clara v Utekáči bude po 11 rokoch od skončenia výroby minulosťou. V lete začali mechanizmy likvidovať ešte stojace objekty, aby tak vytvorili priestor na nové prevádzky, ktoré by tam v nasledujúcich rokoch mali vyrásť. Na odstraňovanie sutín prispel obci Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu sumou takmer 204.000 eur.

O premenu bývalého areálu sklárne na priemyselný park sa pokúšalo už bývalé vedenie obce. Dedina ešte v roku 2010 získala na obnovu areálu (hnedý park) štátnu pomoc vo výške 6,2 milióna eur s DPH. Začiatok stavebných prác však dlhší čas zdržiaval zdĺhavý proces verejnej súťaže, keď Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) musel rozhodovať o niekoľkých námietkach uchádzačov. "Obec sa nakoniec tohto projektu vzdala. Nebolo ho totiž možné pre krátkosť času zrealizovať," uviedol pre TASR starosta Miroslav Barutiak.

Nové vedenie samosprávy, ktoré nastúpilo v roku 2015, napriek tomu od premeny areálu na malý priemyselný park neupustilo. Chce v ňom opäť vytvoriť pracovné miesta. "Investorom ponúkneme pripravený areál, kde budú mať možnosť pripojiť sa na inžinierske siete," pripomenul starosta. Zároveň sa rieši kompletná rekonštrukcia cesty medzi obcami Kokava nad Rimavicou, Utekáč, Sihla, Brezno.

Hlava obce vidí v revitalizácii areálu s rozlohou asi 32.975 štvorcových metrov možnosť, ako dať ešte prácu desiatkam nezamestnaných. Starosta dedinu navyše podľa jeho slov prevzal značne zadlženú a samospráva dodnes tieto dlžoby spláca.  

"Už pri mojom nástupe do funkcie sme spolu s priateľmi rozmýšľali, ako dedine pomôcť. Vymysleli sme integrovaný projekt a následne zrealizovali štúdiu uskutočniteľnosti a tiež projektovú dokumentáciu," povedal pre TASR. Na zriadenie infraštruktúry pod budúce prevádzky získala obec nedávno z Ministerstva hospodárstva SR príspevok vo výške 1,5 milióna eur. Aktuálne je všetko v procese výberu dodávateľa stavby.

"Problémom sa ukázala akurát likvidácia jednej časti areálu, kde sa nachádzal sklad s olejovými látkami. Už sme však v štádiu schválenia prác na odstránenie tejto skládky. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na ministerstve životného prostredia. Táto envirozáťaž by sa mala realizovať pomocou eurofondov, s odstránením do roku 2022," konštatoval starosta.

"Aktuálne sme však do obce pritiahli troch malých investorov a vytvorili aj malý obecný podnik. Investori podnikajú v objektoch mimo areálu sklární a spolu už vytvorili asi 25 pracovných miest, pričom jeden z nich chce v dohľadnej dobe zamestnať ešte ďalších 14 ľudí. Navyše, v uplynulých rokoch sme ako obec cez rôzne malé projekty ministerstva práce zamestnali okolo 30 ľudí," priblížil ďalej Barutiak. Obec zároveň rokuje s ďalšími investormi, pričom sa snaží rozložiť prípadné riziko nezamestnanosti do rôznych odvetí.

Sklárne Clara ešte zhruba pred 30 rokmi zamestnávali asi 780 ľudí. Po rôznych peripetiách však fabrika prestala v roku 2008 vyrábať. Zariadenia sklárne následne rozobrala fyzická osoba, ktorá hnuteľný aj nehnuteľný majetok sklární kúpila od správcu konkurznej podstaty. Na likvidácii strojov a kovových častí objektov sa niekoľko mesiacov podieľali desiatky ľudí. Šrot potom vyviezli do Maďarska. V obci dnes žije okolo 1000 ľudí. Nezamestnaných je asi 70, pričom ešte pred rokom ich bolo 120. "Veľká časť obyvateľstva, najmä mladí ľudia, však pracuje v zahraničí," doplnil starosta.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol