Vzácnu listinu z roku 1355 o hraniciach Novej Bane zreštaurovali
Obsahuje aj kráľovské povolenie ťažiť drevo v chotári.

12.09.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

Najstaršiu známu listinu vymedzujúcu chotárne hranice Novej Bane, ktorú doteraz chránili múry kremnického archívu, budú môcť obdivovať aj obyvatelia a návštevníci Novej Bane. Mesto Nová Baňa dalo totiž zreštaurovať Metačnú listinu z roku 1355 a vyrobiť jej faksimile, ktoré bude verejnosti prístupné v miestnom Pohronskom múzeu.

"Metačná listina je prvá listina, ktorá bol vydaná pre mesto Nová Baňa panovníkom Ľudovítom I. z Anjou v roku 1355. Vyznačuje chotárne hranice mesta. Jej originál bol kedysi súčasťou kmeňového fondu v Novobanskom mestskom archíve, potom po archívnej reforme po roku 1960 prešla do archívu v Kremnici, kde sa aj doteraz originálna listina nachádza," priblížila pre TASR riaditeľka Pohronského múzea Katarína Konečná.

Ako ďalej uviedla, Nová Baňa dala vďaka sponzorským prostriedkom listinu zreštaurovať a tiež vyrobiť jej vernú kópiu, ktorá bude mať svoje stále miesto v expozícii múzea. "Napĺňa ma to nesmiernou radosťou, že môžeme vystaviť túto listinu, nakoľko v reštaurovanej radnej sieni máme nástenné maľby, kde je i portrét Ľudovíta I. z rodu Anjou," skonštatovala Konečná. Panovník Ľudovít I. je vyobrazený aj na historickom pôvodnom erbe mesta Nová Baňa, kde jej, kľačiac pred patrónkou mesta Pannou Máriou, podáva vyťažené zlato. Tieto mestské pečate a pôvodný historický erb mesta sú takisto vystavené v radnej sieni.

Podľa vedúcej kremnického archívu Valérie Solčániovej ide pre mesto o najcennejší dokument, ktorý je výpoveďou o začiatku jeho existencie, či už v spoločensko-kultúrnej, ale aj hospodárskej oblasti. "Veľmi si to vážime, že sa nám podarila zreštaurovať a že bude uchovaná pre ďalšie generácie," skonštatovala Solčániová.

V kremnickom archíve bola podľa jej slov vystavovaná príležitostne počas dňa otvorených dverí. "Naposledy pred dvoma rokmi, keď sme mali tému remeslá a cechy v bývalých okresoch Kremnica a Nová Baňa. V tejto listine je povolenie uhorského kráľa Ľudovíta Veľkého, že Novobančania môžu na vymedzenom chotári ťažiť drevo," priblížila Solčániová s tým, že s výnimkou tohto podujatia je listina chránená pred svetlom a vlhkosťou v zbierke archívu. Originál bol pred reštaurovaním totiž značne poškodený.

Zaujímavosťou listiny sú podľa Solčániovej dve pečate, ktoré sa na nej nachádzajú. Prvú pečať vydal Ľudovít I. v roku 1355 pri potvrdení hraníc mesta. Záznam na listine hovorí, že neskôr pri svojich cestách pečať stratil a tak, aby zabránil falšovaniu listín, nechal vyhotoviť novú. Metačnú listinu, ktorá bola potvrdená aj tou pôvodnou, tak opatril aj novou pečaťou.

Primátor Novej Bane Branislav Jaďuď počas utorkovej (10. 9.) slávnosti pri príležitosti obnovy tohto dokumentu skonštatoval, že myšlienka obnoviť dokument pretrvávala už dlhší čas, pričom mesto hľadalo možnosti na získanie finančných prostriedkov prevažne z grantov a dotácií. Jeho obnovu nakoniec financovalo z rozpočtu mesta a vďaka sponzorskému príspevku.

"Žijeme v dobe mnohých zmien, keď aj naše mesto dostáva novú tvár a má svoje významné miesto na mape regiónu. Táto Metačná listina má tiež ambíciu byť pozvánkou do nášho mesta za poznávaním nielen jeho histórie a našich predkov, ale aj významne sa rozvíjajúceho cestovného ruchu," podotkol počas slávnosti.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol