Deň obcí pravnianskej doliny ponúka výstavu o kachliarstve
Festival folklóru, remesiel a regionálnych chutí bude 14.septembra.

11.09.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Festivalu folklóru, tradičných remesiel a regionálnych chutí bude patriť druhý septembrový víkend v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza). Sprievodným podujatím Dňa obcí pravnianskej doliny, ktorý sa uskutoční v sobotu 14. septembra, je i výstava Kachliarstvo na Slovensku. Záujemcovia si ju môžu pozrieť od utorka do 8. októbra v priestoroch obecného úradu.

"Súčasťou výstavy je tvorivá dielňa pre deti – stavanie kachľovej pece. Vzdelávanie dospelých i detí doplnia seminárne aktivity, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia," informovala ďalej TASR Radka Tarabčíková, projektová manažérka občianskeho združenia Hornonitrie, ktoré výstavu pripravilo.  

Seminár Úžitková keramika a kachliarstvo na Slovensku podľa nej prinesie bohaté informácie všetkým záujemcom v utorok o 17.30 h, o kachliarstve a keramike budú hovoriť riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová a majster ľudovo-umeleckej výroby, zberateľ a výrobca dobových kachľových pecí Rastislav Haronik. "S piesňami z regiónu hornej Nitry sa v krátkom programe predstaví speváčka ľudových piesní Magdaléna Vaňová a jej hostia," doplnila.

V programe festivalu folklóru, tradičných remesiel a regionálnych chutí na námestí sa v sobotu predstavia folklórne a spevácke skupiny z regiónu, v tomto roku sa do podujatia zapoja aj hosťujúce dychové hudby. Okrem kultúrneho programu pripravia obce tradičné jedlá z regiónu podľa uchovaných receptov z jednotlivých obcí mikroregiónu Hornonitrie, na remeselnom jarmoku sa predstavia umelci a remeselníci z hornej Nitry.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava