Dedinou roka 2019 je obec Papradno
Význam prikladá zachovaniu dedičstva predkov.

09.09.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Dedinou roka 2019 je Papradno. Táto obec, nachádzajúca sa v okrese Považská Bystrica, v jubilejnom 10. ročníku tejto národnej súťaže najkomplexnejšie naplnila jej princípy a požiadavky. Do súťaže bolo prihlásených 23 obcí.

Výsledky súťaže, nad ktorou prevzal záštitu minister životného prostredia SR László Sólymos, slávnostne vyhlásili v sobotu popoludní v Banskej Bystrici, počas 2. ročníka sprievodného podujatia Radvanského jarmoku - Slovenský deň kroja 2019.

Ako pre TASR uviedla Iveta Kureková zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), Dedina roka 2019 - Papradno, presvedčila hodnotiacu komisiu súťaže najmä tým, aký význam prikladá zachovaniu prírodného dedičstva a dedičstva predkov. "Pestrosť biodiverzity a zachovaná mozaiková krajina lesov, lúk a pasienkov, je nielen dôvodom na hrdosť obyvateľov, ale aj na ich ochranu," konštatovala.

Obec sa môže pochváliť aj racionálnym využívaním lokálnych zdrojov, či realizáciou rôznorodých aktivít. Všetko podporuje spolková, klubová a záujmová činnosť.
"Príkladný a komplexný rozvoj obce rozhodol, že prestížny titul Dedina roka 2019 získalo Papradno a ako národný víťaz bude v roku 2020 zastupovať Slovensko v 16. ročníku súťaže o Európsku cenu obnovy dediny," pripomenula Kureková.

Hodnotiaca komisia súťaže, ktorú tvorili zástupcovia jej vyhlasovateľov a partnerov, posudzovala prihlásené obce nielen v zmysle pravidiel súťaže, ale aj v duchu motta aktuálneho ročníka európskej súťaže „miestne odpovede na globálne výzvy“.  

Podľa manažéra súťaže Tomáša Orfánusa reaguje na skutočnosť, že každé miesto, dokonca aj najmenšie sídlisko, má nadregionálny význam a v mnohých prípadoch aj vplyv na globálny vývoj. „Preto je dôležité, ako dokáže zareagovať na nebezpečenstvá, alebo využiť príležitosti. Toto heslo sa preto osobitne zameriava na komunity, ktoré sú si vedomé svojej zodpovednosti, a v rámci svojich možností nájdu odpovede na veľké otázky 21. storočia, ktoré pomôžu zlepšiť život na našej planéte."

Druhé miesto v súťaži obsadila obec Svätý Anton v okrese Banská Štiavnica a tretie obec Raslavice v okrese Bardejov. V jednotlivých kategóriách získali ocenenie nasledovné obce: Dedina ako hospodár – Lúky (okres Púchov), Dedina ako maľovaná – Domaňovce (okres Levoča), Dedina ako klenotnica – Beluj (okres Banská Štiavnica) a Krivany (okres Sabinov), Dedina ako pospolitosť – Bolešov (okres Ilava), Dedina ako partner – Tvrdošovce (okres Nové Zámky), Dedina ako záhrada – Tvrdošovce (okres Nové Zámky). Mimoriadne ocenenia získali obce Jesenské (okres Levice), Pobedim (okres Nové Mesto nad Váhom) a Dohňany (okres Púchov).

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v Papradne v závere tohto roka. Ocenené obce získajú okrem vecných cien od vyhlasovateľov súťaže a jej partnerov, aj finančné prostriedky od generálneho partnera súťaže, viazané na realizáciu projektu zameraného na rozvoj a obnovu obce.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice