Vtedy: Spomienka na vzburu Habure a Čertižnom
Čertižné a Habura, obce ležiace v doline Laborca v okrese Medzilaborce, sa zapísali do našich dejín maloroľníckou vzburou. 

13.03.2018 | Prešovský kraj | Autor: Z.Hausová

"Vzbura vznikla v dôsledku neúnosných hospodárskych a sociálnych pomerov na východnom Slovensku v období buržoáznej republiky. Bezprostredným podnetom k spontánnej revolte bol pokus o exekúciu u roľníka Jána Dimuna 13. marca 1935 v Čertižnom. Po zatknutí jeho syna Pavla, pre neuposlúchnutie príkazu, na miestnej žandárskej stanici vyše 200 spoluobčanov búrlivo žiadalo jeho prepustenie. Polícia okamžite vyhlásila pohotovosť v celom kraji.

Na druhý deň pri pokuse zabrániť presunu policajnej posily do Čertižného prišlo k otvorenému stretnutiu medzi žandármi a obyvateľmi Habury. Okolo 250 žandárov revoltu roľníkov z oboch obcí potlačilo a 120 ich zatklo. Vyšetrovali ich v Medzilaborciach, Humennom i v Košiciach, kde boli niekoľko mesiacov väznení", píše sa v archívnej správe TASR.

 

               

FOTO: Peter Hapšták, Mikuláš Kulik a Pavel Dimun, poprední iniciátori čertižňanskej vzbury pod zvonicou, ktorá ohlásila vzburu. Foto: archív TASR/13. marca 1965.

 

               

FOTO: Na obrázku pamätný dom, bývalá četnícka stanica, ktorá bola pred 25 rokmi terčom čertižnianskych vzbúrených roľníkov. Foto: archív TASR/13. marca 1960.

 

 Za aktívnu pomoc partizánom boli v druhej svetovej vojne obe obce, Čertižné i Habura, vypálené. Ich revolučné tradície pripomínajú pamätné izby v bývalých žandárskych staniciach v Čertižnom i v Habure a pamätné tabule na nich. Po oslobodení boli obce vyznamenané Radom Červenej hviezdy a pri príležitosti 30. výročia Čertižniansko-haburskej maloroľníckej vzbury i Radom práce.

 

              

FOTO: Čertižnianske ženy - svedkovia i účastníčky Čertižniansko-Haburskej vzbury - sa zúčastnili na jubilejných oslavách. Na obrázku v popredí Mária Fecurková, Eva Hrinková, Justína Nejilová a ďalšie. Foto: archív TASR/13. marca 1960.

 

              

FOTO: Osemdesiatjeden ročný účastník vzbury Peter Repčák s pioniermi v pamätnej izbe. Foto: archív TASR/12. marca 1985.

 

 "Kedysi zbedačovaný ľud v týchto ukrajinských obciach žije dnes radostne. V oboch obciach, Čertižnom i Habure zmizli už slamou pokryté drevenice. Dnes domy a byty svietia novotou. Deti maloroľníkov, kedysi vysťahovalcov, nechodia už hladné, bosé ani otrhané. Žijú šťastne, sú pekne oblečené a študujú na rôznych školách", uvádza archívna správa TASR.

 

              

FOTO: Mária Lopatová a Eva Veliká študujú na hospodárskej škole, Anna Trnavská na dvanásťročenke a Anka Rybárová zostala pracovať doma na JRD. Foto: archív TASR/13. marca 1960.

 

              

FOTO: Vzbura mala veľký ohlas v celej republike a patrí jej významné miesto v našej revolučnej histórii. Za posledné roky sa úplne zmenilo Čertižné, niekdajšia zaostalá obec. Vyrástli tu desiatky nových, pekných domov. Foto: archív TASR/13. marca 1965

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol