Počas Dňa železnice v Humennom predstavia nové aj historické vozidlá 
Návštevníci uvidia aj legendárny motorák Stakčínska strela.

01.09.2019 | Prešovský kraj | Autor: D.Semanová

 Rušňové depo v Humennom môže v rámci Dňa železnice v nedeľu navštíviť aj verejnosť. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ho v spolupráci s Podvihorlatským železničným spolkom sprístupní po siedmy raz. Ako pre TASR uviedol hovorca železníc Tomáš Kováč, návštevníkov čakajú najnovšie súpravy z flotily ZSSK aj historické vozidlá.

„Najnovším vozidlám budú v humenskom depe sekundovať tie historické, napríklad rušeň Sergej alebo legendárny motorák Stakčínska strela. Novinkou tohtoročného Dňa železnice bude unikátna výstava združenia JSS Iron Art so sochami a motorkami vyrobenými z použitých autosúčiastok. Premiérovo sa tiež predstaví špeciálne bojovo upravené auto,“ spresnil.

Záujemcovia si okrem výstavy a prehliadky rušňov osobnej a nákladnej dopravy budú môcť pozrieť napríklad aj klimatizovaný vozeň Bmpz, ukážky železničnej, hasičskej a policajnej techniky, železničné a letecké modely, Porschelino – auto, ktoré jazdí po koľajniciach a pripravený bude aj program pre deti.

Ako pripomenul, uvedený rušeň Sergej bol vyrobený v ukrajinskom Lugansku v roku 1971. Spočiatku ťahal nákladné vlaky v náročnom teréne medzi Zvolenom a Vrútkami a na Horehroní pri Čremošnom. „Charakteristický dunivý zvuk motora týmto strojom vyslúžil prezývku bubny tajgy. Má za sebou aj filmovú kariéru – filmári si Sergeja požičali do snímky Peacemaker (1997) s Georgeom Clooneym a Nicole Kidmanovou. Rušeň je vo filme zelený, dnes má však opäť svoj pôvodný červený náter,“ dodal Kováč.

Unikátny je podľa neho aj motorový vozeň Stakčínska strela, ktorý je symbolom regionálnej železničnej dopravy na území Čiech a Slovenska takmer 40 rokov, vyrábal sa od roku 1976. „V čase nasadenia vlak spôsobil malú revolúciu, najmä pre technické vymoženosti ako pneumatické posuvné dvere či automatická prevodovka,“ povedal. Zároveň pripomenul, že v súčasnosti už v riadnej prevádzke nejazdí, iných 15 vozňov tohto typu sa ešte občas objaví ako záloha.

Rušňové depo bude v nedeľu otvorené pre verejnosť od 9.00 do 17.00 h. Pre záujemcov bude na miesto premávať aj kyvadlová doprava z centra Humenného, a to každú celú hodinu. Ďalšou možnosťou je cestný vláčik, ktorý bude premávať do depa z Námestia slobody.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol