Termín a forma obnovy bývalého hotela Kyjeva záleží od rokovaní
Bratislavský hotel chce opraviť zahraničný investor.

31.08.2019 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Rekonštrukciu chátrajúceho objektu bývalého hotela Kyjev v centre Bratislavy chceli spustiť počas tohto roka. Taký termín odhadovala v roku 2018 britská spoločnosť Lordship, ktorá je cez svoju dcérsku firmu SK Centre vlastníkom hotela. Aktuálne pre TASR uviedla, že forma a čas revitalizácie záleží a bude výsledkom rokovaní so zástupcami bratislavského magistrátu, mestskej časti Staré Mesto. Všetko má byť zároveň v súlade s názorom odbornej a laickej verejnosti.

Investor naďalej deklaruje zámer revitalizácie budovy bývalého hotela Kyjev, vrátane jeho okolia, ako aj prislúchajúcich budov na Cintorínskej a Rajskej ulici. Taktiež chce priniesť nové námestie v priestoroch momentálne nefunkčnej zásobovacej rampy do podzemia v trojuholníku ulíc Rajská a Cintorínska.

Spoločnosť Lordship tvrdí, že je v kontakte so zástupcami magistrátu a aj Starého Mesta. Komunikuje s nimi o pripravovanej architektonickej súťaži o budúcej podobe Kamenného námestia a Námestia SNP, aktuálne platnom územnom pláne, či o forme participácie s mestom. "Rovnako je aktívny dialóg s majiteľom obchodného domu (bývalý Prior) na Kamennom námestí Georgom Trabelssiem," uviedol investor s tým, že sa baví o vzájomnej spolupráci v celom predmetnom území.

Verí, že finálna podoba rekonštrukcie by mala vzísť z diskusie s magistrátom a aj s mestskou časťou Staré Mesto. Výsledky minuloročnej architektonickej ideovej súťaže na výzor fasády budovy bývalého hotela Kyjev majú podľa investora slúžiť ako podklad pre ďalšiu prácu na finálnej podobe. "V neposlednom rade je dôležitý názor ako odbornej, tak laickej verejnosti o predstave funkcie bývalého hotela Kyjev a s ňou spojeného stvárnenia fasády," podotkol.

Developer v roku 2018 avizoval, že chce pri rekonštrukcii hotela nadviazať na architektúru budovy v plnom objeme a s novým opláštením. Hotel Kyjev, vysoký 65 metrov a s 19 podlažiami, postavili v roku 1973. V tom čase sa považoval za architektonický skvost a bol najvyššou stavbou v časti Staré Mesto. Vlastníkom budovy je od roku 2004 spoločnosť Lordship. V roku 2008 bola realitná kríza a pre nerentabilitu hotela ho musel vlastník zatvoriť v roku 2011. V júni 2018 sa fasáda chátrajúceho hotela zmenila vďaka streetart festivalu na jedno z najväčších umeleckých diel v histórii Slovenska.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol