Na vrchu Zvonica pri Strečne si uctili pamiatku francúzskych partizánov 
Pripomíname si výročie Slovenského národného povstania.

29.08.2019 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Pamiatku francúzskych bojovníkov v Slovenskom národnom povstaní (SNP) si v stredu uctili predstavitelia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku pri pamätníku francúzskych partizánov na vrchu Zvonica pri Strečne. TASR o tom informovala Bronislava Sinčáková z tlačového oddelenia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku.

 Pri príležitosti 75. výročia SNP si uctili všetkých Francúzov, ktorí bojovali na slovenskom území v rokoch 1944 – 1945. "Na povstaní sa pod vedením kapitána Georgesa Bazara de Lannuriena zúčastnilo približne 200 francúzskych občanov. Bývalých vojakov, ktorí ušli z rakúskych a maďarských väzenských táborov a civilistov, prepustených z nútených prác a pracujúcich v zbrojárskych závodoch na slovenskom území. Padlo 56 z nich a 45 bolo zranených. Na vrchu Zvonica je pochovaných 24 francúzskych bojovníkov," uviedla Sinčáková.

Nažive je dnes už len 94-ročný Roger Naël, ktorý bol v roku 1944 najmladším (19 rokov) francúzskym bojovníkom. "V septembri 2017 si z rúk veľvyslanca Slovenskej republiky Igora Slobodníka prevzal najvyššie štátne vyznamenanie pre cudzincov, vojenské vyznamenanie Radu Bieleho dvojkríža III. triedy. Bývalý francúzsky partizán je tiež čestným občanom Strečna. Ocenenie mu v Bretónsku osobne odovzdal starosta obce Dušan Štadáni," dodala Sinčáková.

„Po boku civilných a vojenských orgánov Slovenskej republiky sa francúzske veľvyslanectvo každoročne zúčastňuje na hlavných pietnych aktoch na Slovensku, ktoré si živo pripomínajú tie a tých, ktorí padli za ideály slobody a demokracie," uzavrela Sinčáková.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol