Bojnice budú mať po nový územný plán 
Dodávateľ ho spracuje do troch rokov.

29.08.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Bojnice budú mať po viac ako dvoch desaťročiach nový územný plán. Samospráva už vybrala dodávateľa, ktorý ho do troch rokov spracuje, nová územnoplánovacia dokumentácia by mala zároveň odstrániť rozpory pri výstavbe, s ktorými sa samospráva doteraz stretáva. 

"Územný plán mesta je z roku 1997, prešiel niekoľkými zmenami a doplnkami. Jeho textová časť je veľmi obšírna a veľakrát si jednotlivé odseky z nej odporujú. Čiže jednu vec si z toho vyberie investor a druhú vec by si chceli vybrať úradníci alebo občania, vznikalo tam preto príliš veľa sporných situácií," načrtol bojnický mestský poslanec Michal Lekýr. 

Jednou zo sporných situácií je i tá v mestskej časti Dubnica, kde má investor v priestore, ktorý sa využíva i ako námestie, záujem postaviť polyfunkčný objekt. "Samotný problém vychádza z toho, že sú tam protirečivé jednotlivé tvrdenia územného plánu. Toho sa chytil investor, ktorým je Pozemkové spoločenstvo bývalých urbaristov mesta Bojnice, a predstavil zámer tento pozemok využiť na polyfunkčný objekt. Ale zároveň územný plán hovorí, že je to sekundárne námestie mesta, zelená plocha a zhromažďovací priestor pre obyvateľov," priblížil Lekýr. Pripomenul, že proti zámeru investora sa postavili i obyvatelia Dubnice, ktorí v tejto súvislosti spísali i petíciu. 

Samospráva má zároveň naďalej v pláne rokovať so spoločenstvom o zámene pozemkov. Lekýr na rokovaní zastupiteľstva v utorok (27. 8.) podal i poslanecký návrh, aby na tomto území vyhlásil stavebný úrad dočasnú stavebnú uzáveru, a to do spracovania nového územného plánu. "Stavebná uzávera zabráni viacnásobným pokusom investora získať v tejto lokalite územné rozhodnutie, takže do rokovania získame čas na to, aby sme sa dokázali normálne dohodnúť," ozrejmil mestský poslanec. 

Problémovou lokalitou v Bojniciach je i Bažantnica v blízkosti Bojnického zámku. "Problém vznikol v roku 2006, keď bol pôvodný územný plán drasticky zmenený a v tejto lokalite boli zakreslené rekreačné objekty. Vieme však, že Bojnický zámok nie je len záujmom Bojničanov, ale celého Slovenska, pretože je to jeden z najkrajších zámkov v strednej Európe," spomenul Lekýr. 

Zámok je podľa neho potrebné nejakým spôsobom chrániť a územný plán je akási spoločenská dohoda na tom, ako si predstavujú obyvatelia a investori to, akým spôsobom sa bude mesto naďalej rozvíjať. "Bažantnica bude určite predmetom veľkej diskusie a budeme riešiť, čo sa v tejto lokalite bude a nebude robiť," podotkol.  

Spracovať kompletne nový územný plán mesta sa samospráva rozhodla približne pred dvoma rokmi, počas tohto obdobia hľadala i spracovateľa dokumentu.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava