Na Hornozemplínskych slávnostiach vystúpi 1000 účinkujúcich 
Štartuje 50. ročník tradičného vranovského podujatia.

27.08.2019 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Vrcholné folklórne podujatie horného Zemplína oslávi 50. výročie svojho založenia. Nasledujúci víkend (30. 8 – 1. 9.) sa počas troch dní v piatich tematických programoch na Hornozemplínskych folklórnych slávnostiach (HFS) predstaví takmer 1000 domácich a zahraničných účinkujúcich. TASR o tom informoval režisér a dramaturg podujatia Peter Kocák.

Jubilejný ročník HFS má podľa jeho slov niekoľko špecifík. "Sú špecifické už v tom, že sa nekonajú dva dni, ale tri dni. Ďalším špecifikom je novinka v piatok večer, a to je folklórna módna prehliadka, ktorá bude v estrádnej sále domu kultúry. Dvanásť rázovitých krojov z celého Slovenska s tým, že pomedzi to bude módna prehliadka našej módnej návrhárky z Cabova Jaroslavy Wurll Kocanovej, ktorá predvedie svoje modely z kolekcie Poľana a Slavianka," predstavil Kocák zároveň program prvého večera s tým, že módnej prehliadke bude predchádzať otvárací ceremoniál vo foyeri domu kultúry. Tam budú môcť návštevníci zhliadnuť aj prehliadku histórie HFS na výstave "50 rokov spomienok a medzníkov Hornozemplínskych folklórnych slávností".

Sobotný program je rozdelený do troch tematických častí. V prvej sa so svojimi vystúpeniami predstavia štyri detské folklórne súbory, druhá patrí folklórnym skupinám z východného Slovenska aj tanečníkom-sólistom. Druhý festivalový večer zakončí najnovšie predstavenie umeleckého telesa PUĽS z Prešova Nesmrteľný tanečník, biografický príbeh choreografickej legendy Juraja Kubánku. 

V nedeľu sa na tribúne pred domom kultúry ako prvý predstaví Folklórny súbor Rudki z poľského Rzeszowa, a po ňom bude nasledovať ľudová hudba Milana Rendoša. "O 16.00 h sa môžu diváci tešiť na slávnostný galaprogram, ktorý bude v prvom rade spomienkou a oslavou 50 rokov Hornozemplínskych slávností. Zároveň máme účinkujúcich takmer z celého Slovenska, a dokonca aj zo zahraničia," priblížil vyvrcholenie HFS Kocák.

Počas galaprogramu sa na pódiu vystrieda takmer 500 účinkujúcich, pričom v jednotlivých choreografiách sa stretne i viac ako sto tanečníkov. Aby sa tanečníci z rôznych súborov mohli počas HFS stretnúť v takýchto veľkých celkoch na jednom pódiu, absolvovali počas uplynulých troch týždňov intenzívnu prípravu. Ako Kocák uviedol, cieľom je potrieť rozdiely medzi súbormi a vystúpiť na slávnostiach "ako ľudia, ktorí majú radi folklór a vytvorili veľké dielo".

Jubilejný 50. ročník HFS zorganizovali Hornozemplínske osvetové stredisko, Prešovský samosprávny kraj, Mesto Vranov nad Topľou, Mestský dom kultúry a Vranovčan. Podujatie finančne podporil aj Fond na podporu umenia.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol