Obec Červená Voda dostala meno podľa zafarbeného potoka 
Putovanie redaktorov TASR po slovenských obciach.

26.08.2019 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Obec Červená Voda vznikla v roku 1956 odčlenením od mesta Sabinov. Ako povedal starosta obce Pavol Džačovský, z rozprávania svojich starých rodičov vie, že miestni chceli byť názvom obce výnimoční, a preto ju pomenovali podľa zafarbeného potoka.

"Sme oblasťou, kde sú lesy. Keď furmani pracovali v lese a pri sťahovaní dreva, keď zapršalo, v potoku tiekla červená voda. Čiže z tohto je odvodený názov obce Červená Voda," uviedol pre TASR Džačovský.

 Ešte predtým sa ako časť Sabinova volali Sabinov-Majere a po roku 1900 Sabinovské Dvory. Pred 40 rokmi mala obec podľa starostu 500 obyvateľov. Tým, že tam však platila stavebná uzávera, ich počet klesol. "Od revolúcie počet stúpa a teraz sme zase nad počtom 500 obyvateľov," priblížil starosta.

 Ako ďalej uviedol, v roku 1900 polovica vtedajšej časti Majere vyhorela. "Druhá svetová vojna nás veľmi nepoznačila, aj keď nad našou obcou bol stroj, ktorý ostreľoval nemecké vojská s kaťušami," povedal Džačovský.

V súčasnosti sa obec podľa jeho slov rozvíja. Každý rok vydávajú stavebné povolenie minimálne na dva rodinné domy. "Sme blízko Sabinova, čiže poloha je zaujímavá. Tiché prostredie, veľkosť obce, to všetko sú naše plusy preto, aby tu ľudia prišli bývať," vysvetlil Džačovský.

Prioritou vedenia obce je pokračovať v rekonštrukcii a budovaní nových miestnych komunikácií. "Snažíme sa ich rekonštruovať aj budovať nové, v časti, kde sa realizuje nová výstavba. Vodovod máme relatívne 'mladý', od roku 1990. Plynofikácia bola zrealizovaná do roku 2000. Čo sa týka kanalizácie, máme ju rozostavanú ešte z roku 2002. Zatiaľ sa nevieme pohnúť pre financie ďalej," dodal starosta obce.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava