Miroslav Kotora sa učil maľovať u svojho známeho strýka 
Putovanie redaktorov TASR po slovenských obciach.

12.08.2019 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

V malom bytovom ateliéri maľuje obrazy Miroslav Kotora z Kostolian nad Hornádom pri Košiciach, ktorý pracuje ako stavebný projektant. Hoci má bližšie k technickému kresleniu, maľovanie krajiniek či zátiší ho zlákalo už pred pár rokmi. Takmer všetok svoj voľný čas trávi so štetcom v ruke. Veľkým vzorom a motiváciou bol pre neho strýko, známy ľudový maliar Jozef Sabol. 

„Môj ujko bol tunajší maliar, bol vyštudovaným maliarom, ale viac pôsobil ako ľudový maliar a od toho sa odvíjali všetky tie vzťahy k maľovaniu. Ja som jeho obrazy sledoval, stále sme sa bavili o tom, kedy ja začnem maľovať, ale som to odkladal. Až v roku 2011 som dostal prvé farby z lacného obchodu, tak som sa k tomu dostal,“ vysvetlil pre TASR Miroslav Kotora. 

Kotora má maličký ateliér v byte v Družstevnej pri Hornáde. Obrazy sú tam vystavené všade, dokonca aj v kuchyni nad sporákom. Maľovaniu sa venuje vo svojom voľnom čase, večer, cez víkendy a niekedy aj v noci. 

„Začal som krajinkami, Kostoľany sú mi blízke, začal som maľovať  to, čo maľoval môj ujko, naše okolie, Hornád, krajinku, lesy a okolie. Na tom sa celkom dobre učí, lebo tam chýbajú postavy a tie boli zo začiatku pre mňa náročné. Dopracoval som sa však postupne aj k väčším formátom, zapracúvam už aj kompozície aj postavy,“ opísal Kotora. Na jeho prvé ťahy dozeral ešte maliar Sabol, neskôr sa zdokonaľoval aj na súkromných kurzoch kresby. „Spolu sme preberali, čo je dobré, čo je zlé, tak ma viedol od začiatku. Ale žiaľ, vo svojich 80 rokoch zomrel a odvtedy sa vyvíjam úplne sám.“

Za svoje obrazy už získal aj niekoľko ocenení. Vlani napríklad získal cenu za svoj obraz Vernisáž na celoslovenskej súťaži neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum. Posledné tri ročníky sa zapojil aj do Košickej palety a získal tam ocenenia vo svojej kategórii. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol