Poloninské lúky vďaka kosbe znova zakvitli 
Ideálnym pre tamojšiu flóru je kosenie v päť- až šesťročných intervaloch

05.08.2019 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Poloninské lúky sú oproti minulým rokom na vrchole leta bohato zakvitnuté. Je to dôsledok obnoveného manažmentu, ktorý na nich Štátna ochrana prírody SR (ŠOPSR) pred dvoma rokmi realizovala. Informuje o tom botanik Správy Národného parku Poloniny na oficiálnej internetovej stránke správy Miroslav Buraľ.

Ako pre TASR uviedol, manažment spočíval v kosbe, ktorá sa v najodľahlejších kútoch poloninských lúk uskutočnila po prvý raz od 80. rokov 20. storočia. Stalo sa tak vďaka finančným zdrojom švajčiarskeho a nórskeho finančného mechanizmu a Nadácie pre ochranu biodiverzity Karpát. Pokosením sa odstránila expanzia druhov brusnice čučoriedkovej a smlzu trsťovníkovitého, ktoré, ako Buraľ uvádza, "potláčajú výskyt pôvodných východokarpatských druhov rastlín".

"Kvetnaté poloninské lúky", ako sa horským lúkam nad hornou hranicou lesa práve vďaka bohatosti flóry hovorilo, tak opäť zakvitli. Túto pestrosť vytvárajú klinček nakopený, zvonček jedľový, fialka dácka, hadomor ružový, mliečnik Sojákov a ďalšie. "Väčšinou ide o druhy, ktoré odlišujú Východné Karpaty od západných, no vyskytujú sa nielen vo Východných a Južných Karpatoch, ale napríklad i na Balkáne, či v Alpách alebo Apeninách, pričom sa nevyskytujú v Západných Karpatoch," vysvetlil Buraľ.

Doplnil, že pracovníci ŠOPSR vykonávajú od roku 1994 na výskumných plochách poloninských lúk pozorovania. Ich výsledky ukazujú, že ideálnym intervalom na udržiavanie tamojšej flóry je kosenie v päť- až šesťročných intervaloch. Kosba spred dvoch rokov sa na nich vykonala vďaka finančnej podpore jednorazovo, budúcnosť kosenia je podľa Buraľových slov v súčasnosti neistá.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice