Multižánrové Leto doma prinesie v Humennom literatúru, divadlo a hudbu 
Prednáška o  samizdate ponúkne čítanie z kníh Miznúci svet.

03.08.2019 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Multižánrový festival Leto doma, ktorý sa uskutoční od piatka do nedele (4. 8.) v priestoroch bývalého podniku Zekon v Humennom, prinesie besedy, literatúru, divadlo i hudbu. "Je oslavou stretnutí a priateľstiev, podnetných rozhovorov a zážitkov tohto leta," uviedla pre TASR Jana Bercelová z platformy NERV, ktorá festival v spolupráci z občianskym združením Flek realizuje.

Na návštevníkov festivalu čaká v piatok večer skomponovaný z diskusií s hosťami na tému inakosti. Zúčastnení sa budú počas besedy snažiť zistiť, kedy a prečo ľudskosť a ústretovosť ustupujú obavám a izolácii.

V rámci sobotného programu odznie prednáška o slovenskom samizdate a tiež miestopisné úryvky zo série kníh Miznúci svet približujúce spomienky obyvateľov na Humenné od 40. rokov 20. storočia. Jeden samizdat si budú môcť návštevníci na festivale aj vyrobiť. Večer ukončí koncert Raptora Kocha.

Počas záverečného dňa festivalu dostane priestor aj v Humennom obľúbený literárny večer. Tentoraz bude jeho témou Summer in the city. V nedeľu sa s divadelnou hrou Sobotná noc predstaví i Humenské ochotnícke divadlo. Večer uzavrie improvizované Totodám, v rámci ktorého sa bude môcť mikrofónu chopiť ktokoľvek, kto by publiku rád predviedol svoj talent.

Festival je vyvrcholením podujatí konajúcich sa v priebehu celého júla, ktoré odštartovala výstava Jozefa Ondzika Humenné. Podľa slov Bercelovej ho i tematicky zastrešila. "Program Leto doma bol o meste a potrebách jeho komunít, ale aj o kultúrno-spoločenských fenoménoch, ktoré nás nabádajú k debate alebo aktívnej spolupráci," uviedla. "Dúfame, že náš festival opäť spojí ľudí, ktorým na mieste, kde žijú, záleží a NERV pre nich ostane otvoreným a inšpiratívnym priestorom," uzavrela Bercelová.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol