Témou Gazdovania na hriňovských lazoch bude tradícia pestovania maku 
Súčasťou sprievodných aktivít je aj výstava fotografií viacerých fotografov.

30.07.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Tradícia pestovania maku bude témou IX. ročníka Gazdovania na hriňovských lazoch. Podujatie sa uskutoční 17. augusta 2019 v miestnej časti Slanec. Súčasťou bude aj slávnostné otvorenie Hriňovskej drevenice Štefana Nosáľa, ktoré sa uskutoční v piatok 16. augusta o 10.00 h. 

Ako pre TASR uviedol primátor Hriňovej Stanislav Horník, medzi najzaujímavejšie aktivity festivalu tradičnej kultúry patrí ukážka uhliarskeho miliera, ukážky tradičných poľnohospodárskych prác ako kopanie zemiakov, mlátenie obilia, bielenie a rosenie plátna, kosenie, hrabanie a skladanie mládze, oranie volmi, pečenie chleba a pacáľov.

Na podujatí si návštevníci môžu pozrieť aj výrobu drevených krížov, podkúvanie koní, lámanie a štikanie maku, tradičnú výrobu papiera, spracovanie rohoviny či výrobu keramiky. Uskutoční sa tiež súťaž v kopaní zemiakov.

Na pódiu pred centrom Košútka vystúpia miestne detské folklórne súbory, v galaprograme potom Fujaristi Slovenska, DaMFS Vrchárik, FsK Javorinka, FS Petrovjan – ČR, FS Jánošík, ĽH Ondreja Molotu, Vladimír Homola, Seniorky z Lúčnice, FS Hriňovčan.

Ako primátor pokračoval, z podujatia vylúčia používanie jednorazových plastových obalov a zároveň budú predchádzať vzniku odpadu v spolupráci s občianskym združením BE HERO GO ZERO a miestnymi dobrovoľníkmi. "Rozhodli sme sa zabezpečiť opakovateľne použiteľné poháre a recyklovateľné riady," pripomenul. Plánované sú aj prednášky k bezodpadovému hospodáreniu.

Súčasťou sprievodných aktivít je aj výstava fotografií viacerých fotografov. "Autorskú výstavu otvoríme Martinovi Habánkovi, ktorý vystaví fotografie ľudového odievania a slávnych hriňovských rodákov," dodal primátor.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, podujatie je realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava