Menšinové kultúrne leto v Bratislave otvorí Michal Smetanka 
Záver festivalu bude patriť tradičnej židovskej hudbe.

30.07.2019 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Kultúru národnostných menšín žijúcich na Slovensku priblíži 11. ročník festivalu Menšinové kultúrne leto. "Vynikajúci umelci, ktorí sú príslušníci menšín alebo sa menšinovou hudbou nechali inšpirovať, predvedú tradičnú hudbu v úpravách, obohatenú o prvky z iných žánrov," informovala TASR Jana Túry z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS). Podujatie sa uskutoční na Hviezdoslavovom námestí od 7. do 11. augusta, Bratislavčanov i návštevníkov hlavného mesta čaká každý podvečer o 18.00 h jeden koncert.

Festival otvorí skladateľ, multiinštrumentalista a zberateľ Michal Smetanka s úpravami rusínskeho folklóru, v jeho repertoári sú aj pôvodné piesne zo Spiša a Šariša, najmä tie, ktoré sa viažu k pastierskej kultúre.

"Martin Konček a hostia ponúkne hudbu inšpirovanú poľskými piesňami, Róbert Lakatoš so skupinou Rév predvedie autorské úpravy maďarského folklóru," dodala k festivalu, na ktorom sa predstaví aj huslistka a jedna z najlepších primášiek, hrajúca podľa vzoru legendárnej Cinka Panny, Barbora Botošová: "Vystúpi so svojou kapelou a s úpravami starých rómskych piesní."

Záver festivalu bude patriť tradičnej židovskej hudbe a bratislavskému zoskupeniu Pressburger Klezmer Band, ktoré sa ako prvé na Slovensku inšpirovalo emotívnou a tanečnou hudbou zo strednej a východnej Európy, známou ako klezmer.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol