Dobrovoľníci začali v Zborove s brigádou na vojnovom cintoríne 
Okrem Slovákov sú tu aj študenti z nemeckého mesta Konstanz.

30.07.2019 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Nemeckí a slovenskí dobrovoľníci začali v pondelok v Zborove v okrese Bardejov dvojtýždňovú brigádu na nemeckých vojnových cintorínoch. Podľa tajomníka Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku Michala Bochina Nemecký ľudový zväz starostlivosti o vojnové hroby (VDK) pravidelne organizuje na Slovensku takéto brigády.

„Táto skupina pochádza z mesta Konstanz v Bádensku-Württembersku. Budú mať na starosti údržbu a drobné opravy na vojenských nemeckých cintorínoch v Zborove, Vyšnom Mirošove a potom sa presunieme k pamätníku na Dukle. Na cintoríne v Zborove opravia predný plot a urobia sadové úpravy. Vo Vyšnom Mirošove takisto pretrú, opravia predný plot a urobia sadové úpravy. Na Dukle sa budú prioritne venovať sadovým úpravám, čisteniu chodníka a veže po stavebných úpravách," uviedol Bochin s tým, že brigády organizujú od roku 1998.

Ako povedal, ich zmyslom nie je podanie fyzického výkonu, ale vzájomného spoznávania sa, aby účastníci spoznali Slovensko a prekonávali tým predsudky. "Boli sme na Dunajci, jeden deň budeme v spolupráci s Vojenským historickým ústavom venovať histórii na Dukle a takisto navštívime Prešov a Košice," doplnil Bochin.

"Nepracujeme iba na Slovensku, ale aj v Belgicku, Francúzsku alebo v Poľsku. Máme veľmi veľa dobrovoľníkov, ktorí sa zaujímajú o takúto činnosť. V celej Európe v súčasnosti prebieha desať projektov," uviedol pre TASR vedúci brigády Nemeckého ľudového zväzu starostlivosti o vojnové hroby Peter Ziegler.

"Som tu prvý raz. Bola možnosť prísť na Slovensko, tak som ju využila. Nebola som ešte na takejto brigáde. Slovensko je veľmi zaujímavá krajina, sú tu príjemní a dobrí ľudia, rovnako ma zaujala kultúra," povedala dobrovoľníčka Viktoria Ganzer, ktorej prarodičia padli v boji počas vojny.

Zvláštnosťou cintorína v Zborove podľa Bochina je, že tam boli v minulosti pochovaní prví nemeckí vojaci na našom území počas druhej svetovej vojny.
"Cieľom akivít, ktoré robíme, je nosná myšlienka a to zmierenie sa nad hrobmi. Brigády sa tiež konajú ako súčasť osláv 100. výročia Nemeckého ľudového zväzu starostlivosti o vojnové hroby. Okrem tejto, budú tohto roku na Slovensku dve brigády. Jedna vo Važci, to je Bundeswehr a druhá bude v Prešove," dodal Bochin.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava