List zabitého vojaka a dobové fotografie poľudšťujú ostatky v krypte v Osadnom 
Novinkou je výmena pôvodných originálnych ikon za kópie na plaste.

23.07.2019 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Autentickosť ostatkov vojakov z prvej svetovej vojny uložených v krypte v Osadnom v okrese Snina sa správcovia krypty rozhodli umocniť vystavením predsmrtnej výpovede zabitého vojaka. Pribudli tiež dobové fotografie. Informuje o tom správca miestnej pravoslávnej cirkevnej obce Peter Soroka na oficiálnom webovom sídle krypty.

"Mnohí prídu do krypty a nejako si neuvedomujú, že sa v hrobe nachádzajú skutočné ľudské kosti. Preto sme im chceli ukázať, že to, čo sa v krypte nachádza, je výsledkom bojov a že to boli ozajstní ľudia, ktorí žili, mali svoje rodiny, radosti aj starosti a že v okolitých lesoch našli počas vojny svoju smrť," uvádza Soroka. Pre zverejnenie listu sa rozhodol i preto, že vystavený písomný artefakt, báseň sv. Nikolaja Velimiroviča "Môžu tie kosti ožiť?", sa u návštevníkov krypty stretáva s pozitívnymi reakciami. 

V snahe zatraktívniť kryptu pre návštevníkov počas tohtoročnej turistickej sezóny doplnili heslovité popisy o vystavených predmetoch na informačných tabuliach aj v maďarskom jazyku, keďže podľa Sorokových slov kryptu čoraz viac navštevujú i maďarsky hovoriaci turisti. 

V krypte, otvorenej nonstop, tiež po novom vystavujú kópie listov od významných ľudí, ktoré v súvislosti s kryptou dostali. "Najvýznamnejší je list ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergeja Lavrova z roku 2005, prezidenta SR Ivana Gašparoviča z roku 2005, ale máme tu aj listy od Tauridského centra vojenskej histórie z Krymu z roku 2010 či predsedu vlády SR Roberta Fica z roku 2014," vymenúva Soroka.

Poslednou významnou zmenou je výmena pôvodných originálnych ikon ikonopisky Nadeždy Durilovej za kópie na plaste. Dôvodom, ako uvádza Soroka, je enormná vlhkosť a výskyt plesní v krypte, ktoré maľované ikony poškodzovali. Od rekonštrukcie krypty v roku 2005 je to už druhá výmena ikon. K prvej došlo v roku 2013. "Voda je však nevyspytateľná, a preto sme sa rozhodli pre súčasné riešenie, použiť v krypte fotokópie ikon a originály umiestniť do chrámu. Veríme, že toto riešenie bude vyhovujúce," vysvetlil dôvod zámeny Soroka.

Poslednú masovú návštevu zažila krypta v Osadnom počas víkendu 12. až 14. júla, keď ju navštívilo viac ako 120 motorkárov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rumunska a Ukrajiny v rámci podujatia Spoznaj východ východu. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice