Bratislava rozšíri kapacity ubytovní
Samospráva pripravuje opatrenia s odborným tímom. 

19.07.2019 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Hlavné mesto stále nedokáže poskytnúť ubytovanie tisíckam ľudí. Ide nielen o ľudí z ohrozených skupín, ktorí nachádzajú útočisko v mestských ubytovniach, ale aj o tých, ktorí čakajú na vybavenie žiadostí o nájomné bývanie. Vyplýva to z analýzy nedostupnosti bývania v Bratislave a identifikácie najvypuklejších problémov v tejto oblasti.

Magistrát v tejto súvislosti upozorňuje najmä na to, že mestským ubytovniam nebola dlhé roky venovaná dostatočná pozornosť a podmienky ubytovania v nich nezodpovedajú štandardom. Hlavné mesto je v súčasnosti zriaďovateľom dvoch účelových zariadení poskytujúcich prechodné ubytovanie, a to ubytovne Fortuna v Dúbravke a ubytovne Kopčany v Petržalke. Problémom sú nielen chýbajúce kapacity, ale aj nevyhovujúci stav tých existujúcich.

"Tento stav považujeme za neprípustný. Aj v spolupráci s naším odborným tímom robíme na rýchlych opatreniach, ktoré povedú k základným zlepšeniam v kvalite života ubytovaných obyvateľov. Tieto kroky musia byť realizované v najbližších mesiacoch," priblížil hovorca mesta Peter Bubla. Pôjde pritom nielen o stavebné úpravy, ale aj o personálne posilnenie ubytovní o zamestnancov pre sociálne poradenstvo.

Mesto zároveň pracuje na jednom z pilotných projektov, a to na príprave rekonštrukcie prvých zhruba desiatich mestských bytov. Do projektu chce prizvať aj mimovládne organizácie, ktorých úlohou má byť sociálna podpora nájomníkov. V súčasnosti sú tieto byty neobývateľné, na jar budúceho roka by však už mohli slúžiť najohrozenejším skupinám obyvateľov. "Zároveň ešte v tomto roku chceme pripraviť minimálne dva krízové byty, ktoré budú obývateľné do "hodiny" od krízy obyvateľa, resp. obyvateľov. Napríklad požiaru alebo životnej udalosti," poznamenal Bubla.

Téma mestských ubytovní a dostupného mestského bývania si podľa hovorcu vyžaduje taktiež dlhodobé riešenia. Poukazuje na to, že v rámci okolitých hlavných miest má Bratislava najmenej rozvinutý koncept nájomného bývania. "Zatiaľ čo v susednej Viedni spadá do kategórie mestského nájomného bývania až 60 percent z celkového počtu bytov, v Bratislave je to len 0,2 percenta bytov," podotkol Bubla s tým, že magistrát sa už zaoberá identifikáciu možností pre zriadenie nových nájomných bytov mesta. Prvé desiatky bytov by mohli pribudnúť už počas najbližšieho roka, ďalšie stovky do konca aktuálneho funkčného obdobia. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice