Škapuliarska púť patrí k najstarším v strednej Európe 
V Topoľčiankach sa stretnú pútnici z celého Slovenska i zahraničia.

08.07.2019 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

V Topoľčiankach sa aj tento rok stretnú pútnici z celého Slovenska i zahraničia na tradičnej Škapuliarskej púti. Patrí k najstarším v strednej Európe, tento rok sa na nej veriaci zídu po 333. raz.

Program púte otvorí 10. júla triduum, teda trojdňová duchovná príprava, počas ktorej sa budú konať sväté omše zamerané na rôzne témy. Hlavný program sa začína v sobotu 13. júla svätou omšou za nové kňazské a rehoľné povolania. Nasledovať budú krížové cesty pre slovenských i maďarských pútnikov. Večer sa uskutoční slávnostná svätá omša, ktorej hlavným celebrantom bude žilinský biskup Tomáš Galis. Súčasťou sobotného programu bude aj nočná sviečková procesia k topoľčianskemu zámku a polnočná omša pre mladých na Kalvárii. 

V nedeľu 14. júla bude púť pokračovať už od piatej hodiny ráno omšami pre slovenských i maďarských pútnikov. Hlavný program, ktorého súčasťou je aj prijímanie nových členov do Škapuliara, uzavrie slávnostná koncelebrovaná svätá omša, ktorú bude viesť nitriansky biskup Viliam Judák. 

Púť v Topoľčiankach patrí k najstarším v strednej Európe. Jej história siaha do 17. storočia a viaže sa k púti Alžbety Rákoczyovej-Erdödy do Svätej zeme na znak vďaky za víťazstvo v bitke nad Turkami pri Viedni. 

Alžbeta vo Svätej zemi navštívila aj kláštor na hore Karmel, kde predstaveného požiadala o povolenie založiť na svojom panstve v Topoľčiankach Bratstvo sv. škapuliara. Povolenie dostala aj od pápeža Inocenta XI., ktorý súhlasil s konaním každoročnej púte na sviatok Škapuliarskej Panny Márie. Pápež poslal Alžbete obraz tejto svätice, v jeho ráme boli pozostatky svätých. Uložila ho do kaplnky zámku v Topoľčiankach. Prvá púť k obrazu sa konala 16. júla 1686 a odvtedy sa tu veriaci schádzajú každoročne. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol