Farma pod Vtáčnikom je otvorená verejnosti 
Putovanie redaktorov TASR po slovenských obciach.

06.07.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Koncept v podobe farmy otvorenej verejnosti, ktorá tak môže nahliadnuť do jej priestorov, nesie Farma pod Vtáčnikom za Kamencom pod Vtáčnikom v okrese Prievidza. Navštíviť ju ľudia môžu nielen počas podujatí, ale i v bežný deň. 

"Celé to vzniklo v čase, keď som s farmárčením začínal. Nie som poľnohospodár, ale ekonóm. Potreboval som informácie, ako a prečo sa zvieratá chovajú. Vtedy som narazil na problém, že keď som sa chcel dostať na akékoľvek družstvo alebo farmu na Slovensku, vždy ma odkázali na predsedu alebo riaditeľa a dostával som otázky: prečo, čo chcete, čo sa stalo a my máme všetko v poriadku," načrtol majiteľ farmy Marek Čepko. 

Vtedy sa podľa svojich slov zamyslel a povedal si, že by bolo zaujímavé robiť farmu otvorenú pre ľudí, to znamená, že ktokoľvek tam kedykoľvek príde, má voľný vstup do ovčína, môže sa pozrieť na dojenie. "Pre škôlky a školy to robíme v rámci nášho voľného času, keď si tu nejaký nájdeme. Snažíme sa mladú generáciu priviesť k tomu, aby začali v prvom rade rozlišovať, čo sú zdravé potraviny a v druhom rade, aby sa priblížili k zvieratám. Ide hlavne o mestské deti, ale stáva sa nám aj to, že škôlkari z neďalekých obcí nevedia, ako vzniká mlieko," priblížil. 

Čepko si nevie vysvetliť, čím vzniká nevedomosť detí o zvieratách a produktoch, či ide o zanedbávanie zo strany rodičov a nedostatok času. "Myslím si, že toto je priestor na to, aby rodičia prišli a deti si odnášali poznatky, zážitky. Snažíme sa im cez víkendy poskytovať priestor. Takisto počas akcií, ktoré robíme počas roka, deti vtedy môžu ísť priamo k zvieratám. Baví nás robiť s deťmi a myslím si, že nie je nič krajšie, ako keď vidíme, že sú deti šťastné," dodal. 

Farma pod Vtáčnikom sa môže pochváliť i momentálne najlepšou bryndzou na Slovensku, ocenenie získala na Agrokomplexe. Okrem bryndze vyrábajú farmári i zrejúce ovčie a kravské syry, čo nie je pre Slovensko typické. Na farme chovajú ovce francúzskeho plemena lacaune, doja tam približne 200 kusov oviec a s mladými jahňatami a jarkami je tam cez 350 oviec. Chovajú tam i kravy slovenského plemena strakaté, border kólie, ktoré im pomáhajú pri pasení, mačky a myši. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava