Komárno predalo Zlatý sud
TASR ponúka text správy aj v maďarskom jazyku.

02.07.2019 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Mesto Komárno predalo historickú budovu Zlatého suda v Komárne, známu ako Lehár. V marci tohto roka vyhlásilo mesto verejnú súťaž na predaj budovy, minimálna cena bola stanovená na 559.000 eur. Do súťaže sa prihlásil jediný záujemca, ktorý ponúkol sumu 564.000 eur. Spoločnosť DS Prosperty plánuje v budove vybudovať nový hotel.

„Časť príjmu plánujeme použiť na renováciu ďalších našich historických budov v centre mesta. Už tento rok sa začne realizovať rekonštrukcia prednej fasády Dôstojníckeho pavilónu a obnova prvej strechy a fasády Zichyho paláca z dvora. Zároveň nás teší, že historická budova Lehár bude zachránená pred úpadkom a v krátkom čase opäť nadobudne svoju pôvodnú krásu," povedal primátor Komárna Béla Keszegh.

Budova Zlatý sud sa stala majetkom mesta v roku 2017 po výmene nehnuteľností medzi Univerzitou Hansa Selyeho a mestom Komárno. Univerzita budovu dlhodobo nevyužívala, jej stav sa stále zhoršoval. Bývalá kaviareň Grand bola postavená v rokoch 1889 až 1901. Počas prvej republiky sa stala majetkom podniku Agrasol. Po roku 1938 tu sídlilo Ekonomické grémium, prízemie bolo využívané ako kaviareň pod názvom Zlatý sud. Po skončení druhej svetovej vojny bola kaviareň zrušená a do budovy sa presťahovala pobočka sovietskej dunajskej flotily.

Text správy v maďarskom jazyku.

Komárom önkormányzatának sikerült eladnia az egykori Aranyhordó (Lehár) Kávéház történelmi épületét. Márciusban hirdette meg az ingatlant a város, 559 ezer eurós áron. Egyetlen komoly érdeklődő jelentkezett a versenytárgyalásra, és 564 ezer eurót ajánlott. A DS Prosperty társaság szállodát nyitna az épületben.

„A befolyó pénz egy részét két másik belvárosi történelmi épület felújítására fordítjuk. Még idén elkezdjük a Tiszti Pavilon homlokzatának felújítását és rendbe tesszük a Zichy-palota tetőzetét és udvar felőli homlokzatát. Örülünk, hogy a Lehár történelmi épülete megmenekül a pusztulástól és rövid időn belül visszanyeri egykori szépségét” – mondta Keszegh Béla polgármester.

Az Aranyhordó épülete 2017-ben, egy, a Selye János Egyetemmel lefolytatott telekcsere során került a város tulajdonába. Az egyetem hosszú ideig nem használta, az állaga egyre romlott. Az egykori Grand Kávéház épülete 1889 és 1901 között épült. Az első köztársaság idején az Agrasol cég tulajdonában volt, 1938 után itt volt a Gazdasági Tanács székhelye, a földszinten működött az Aranyhordó kávéház. A II. világháború után a kávéházat bezárták és az épületbe beköltözött a Szovjet Dunai Katonai Flottilla.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava