V Košiciach sa stretnú slovenskí turisti
Pripravujú 66. ročník celoslovenského zrazu Klubu slovenských turistov.

01.07.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Celkovo 28 peších túr na 12 trasách je pripravených počas 66. celoslovenského zrazu Klubu slovenských turistov a 50. stretnutia turistických oddielov mládeže (TOM) v Košiciach. Pre TASR to z organizačného štábu uviedol Štefan Kuiš s tým, že spolu očakávajú 700 až 800 účastníkov. Tí prejdú najmä Volovské vrchy a Čiernu horu.

Účastníci si budú môcť pozrieť napríklad Kojšovskú hoľu, horskú chatu Lajoška, Klátovský meteorit vo Volovských vrchoch cez vápencový vyhliadkový vrchol Šivec, Janošíkovú baštu v Čiernej hore, až po Zámčisko a Skalku medzi údolím Svinky a Hornádu.

 „Nevynecháme ani najbližšie okolie Košíc – vrch Hradová s vyhliadkovou vežou, archeologickým areálom Košického hradu a historickým programom či pekný náučný chodník Vrabčie skaly vychádzajúci priamo zo zastávky mestskej hromadnej dopravy v Čermeli a detskú železničku do rekreačného strediska Alpinka,“ informovala predsedníčka organizačného štábu zrazu Renáta Michnová.

Navštívia aj Zádielsku dolinu, Jasov, Medzev či pohraničný vrchol Veľkého Miliča s rozhľadňou. Milovníci diaľkových trás môžu zdolať časť Cesty hrdinov SNP v celkovej dĺžke 56 kilometrov. „Osobitnú kapitolu predstavujú cyrilo-metodské trasy na sviatok sv. Cyrila a Metoda k pútnickému Kostolíku sv. Anny a do baníckej obce Poproč. Pripravené sú aj tri cyklotrasy," spresnila. Povedú za históriou Rozhanovskej bitky, krásami Ružínskej priehrady a cyrilo-metodskou tradíciou do Jasova.

Turisti sa na svojom letnom zraze stretli vo východnej časti Volovských vrchov naposledy v roku 1973, a to na lúkach pod Šivcom. Program stretnutia TOM sa začal v pondelok, slávnostné otvorenie zrazu bude vo štvrtok (4. 7.) v mestskom parku. Obe turistické podujatia potrvajú do nedele (7. 7.).
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava