Mesto Nitra zvyšuje školské poplatky
Zmeny sa najviac dotknú materských škôl. 

01.07.2019 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Mesto Nitra od septembra zvýši viaceré poplatky na základných i materských školách (MŠ). Najväčší nárast je pri príspevkoch v MŠ, kde doteraz rodičia platili mesačne 14 eur, po novom to bude 20 eur. Obyvatelia z okolitých obcí, ktorí nemajú trvalý pobyt v Nitre, budú od nového školského roka platiť za škôlku 65 eur. Za škôlkara, ktorý má menej ako tri roky, rodičia zaplatia 50 eur, tak ako doteraz. Predškoláci mesačný poplatok nebudú platiť bez ohľadu na to, či sú z Nitry alebo nie. 

Podľa nitrianskeho primátora Mareka Hattasa mesto takýmto spôsobom pokračuje v politike, ktorou chce zvýhodňovať svojich obyvateľov. „Pocitovo počet ľudí v Nitre stúpa, ale reálne nám obyvateľov s trvalým pobytom ubúda. Toto sú opatrenia na to, aby sa ľuďom oplatilo ponechať si v Nitre trvalý pobyt. Je to dôsledok nešťastnej štátnej politiky, keď napríklad mesto Nitra je centrom celého regiónu, a preto dopláca na satelitné obce a dedinky, pretože preberáme mnohé ich sociálne služby na seba. Stojí nás to veľa peňazí, ktoré potom nemôžeme dať na naše výdavky, na infraštruktúru, na opravy a na ďalšie investície,“ vysvetlil Hattas.

Zároveň pripomenul, že vedenie mesta už starostov okolitých obcí o svojom postupe informovalo. „Predniesol som túto tému na Regionálnej rade ZMOS-u. Oznámil som starostom, že mesto Nitra bude mať takúto politiku a je to príležitosť aj pre nich, buď si zriadiť materskú školu, alebo doplniť jej kapacity. Je to zároveň aj o vzťahu obyvateľov tých obcí a starostov. Občania si u starostu môžu vylobovať, aby im doplácal na túto službu, keď ju nie je schopný zabezpečiť vo svojej obci,“ povedal Hattas.

Podľa slov vedúcej odboru školstva na mestskom úrade Márie Orságovej mestu neustále rastú výdavky na školstvo bez ich dofinancovania zo strany štátu. „Naposledy sa poplatky menili v roku 2013. V roku 2014 sme na dofinancovanie potrebovali na jedno dieťa v MŠ 297,32 eura, v roku 2018 to už bolo 648,09 eura. Na ďalšie vybavenie jedální sme z dôvodu obedov zadarmo dali navyše 130.000 eur, ďalej sa na mzdy nepedagogických pracovníkov schválilo 164.000 eur, ďalších 270.000 eur šlo na materské školy a na investičné akcie šlo 1,94 milióna eur. Keď sa to zráta, je to naozaj slušná suma, ktorú mesto financovalo zo svojich vlastných zdrojov,“ zdôraznila Orságová.

Mesto okrem toho na začiatku roka zvýšilo financovanie škôl a školských zariadení o vyše milióna eur, keď zrovnoprávnilo financovanie mestských škôl so súkromnými a cirkevnými. „Tie podmienky sa od nového roka zásadne zmenili. Zvýšili sa platy, narástli nám kompetencie, ale pritom máme stále menej peňazí. Spravili sme správny krok, keď sme na začiatku roka do školstva naliali oveľa väčší balík peňazí, ako bolo doteraz zvykom, ale stále to nestačí. Potrebujeme, aby sa zapájali do školstva viac aj rodičia. Treba priznať, že je podfinancované a takýmito krokmi dospejeme k tomu, že bude kvalitné. Keď naň nedáme peniaze, tak sa to nedá. Mesto Nitra spravilo maximum, čo sa dalo, tých peňazí je v školstve oproti minulým rokom neúmerné množstvo, ale stále to nestačí. Potrebujeme, aby sa zapájali aj rodičia,“ skonštatoval Hattas.

Zmeny už odsúhlasilo aj mestské zastupiteľstvo. Schválené uznesenie upravuje okrem iného poplatky aj za pobyt v školskom klube, za štúdium na základnej umeleckej škole či platby za režijné náklady na prípravu stravy v školských jedálňach. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol