Desiatky nadšencov obnovili areál bývalých kúpeľov Šóšár
Putovanie redaktorov TASR po slovenských obciach.

24.06.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Areál niekdajších kúpeľov Šóšár neďaleko Želoviec v okrese Veľký Krtíš už niekoľko rokov obnovuje tamojšie Občianske združenie (OZ) Šóšárských prameňov. Niekoľko desiatok ľudí zmenilo od roku 2015 približne dvojhektárové územie kúpeľov a priľahlý lesopark na nepoznanie.

"Členovia združenia predovšetkým zbavili celý areál náletových drevín, postavili tam prístrešok, lavičky, ohnisko, ihrisko pre deti i na petang, obnovili studňu a starú pivnicu a dali tiež priestor miestnemu umelcovi, ktorý tam vytvoril drevené sochy," priblížil starosta Želoviec a sám aj aktívny člen združenia Štefan Rimaj.

Aktuálne ľudia pracujú na obnove malého amfiteátra, ktorý má už novú strechu a pódium. "Už o niekoľko týždňov by sme tam chceli zorganizovať prvý želovský Annabál," pripomenul starosta.

Areál bývalých kúpeľov vlastní dopravná spoločnosť SAD Zvolen. Združenie si ho od nej pred časom prenajalo s tým, že ho podľa možností zrevitalizuje a otvorí tak opäť pre ľudí ako oddychovú zónu. V jeho blízkosti sa navyše nachádza aj významné archeologické nálezisko, kde boli v 20. storočí objavené stovky hrobov Avarov a tisícky historických predmetov.

Združenie podľa Rimaja zakladalo päť ľudí, dnes sa ich na obnove areálu podieľa zhruba 50. "Nadšenie a odhodlanie je veľké. Príspevky potrebné na stavbu mobiliáru získavame od dobrovoľných darcov," doplnil.  

Podľa webstránky obce kúpele vznikli v prvej polovici 19. storočia a existovali do roku 1945 ako malé vaňové kúpele lokálneho významu s minerálnymi prameňmi zemito-zásadito-slanej vody. Úspešne sa tam liečili choroby kĺbov, pohybového ústrojenstva a poúrazové stavy. Zanikli v druhej polovici 20. storočia. Miesto sa po druhej svetovej vojne zmenilo na socialistický pioniersky tábor, doškoľovacie stredisko, nočné sanatórium a koncom storočia v ňom život celkom ustal.

Viaceré minerálne pramene ale dodnes vyvierajú popri ceste zo Želoviec do Kiarova, po ktorej vedie aj cykloturistická trasa.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol