Jarovi Filipovi otvoria v dudinských kúpeľoch Pliacok 
Pri tejto príležitosti vyjdú aj Fipnoviny.

21.06.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Nedožitá sedemdesiatka muzikanta, skladateľa a herca Jara Filipa sa v týchto dňoch oslavuje koncertom nielen v Bratislave, kde umelec dlhé roky žil, ale aj v jeho rodnom kraji - Honte. Na deň jeho narodenín, sobotu 22. júna, pripravili Kúpele Dudince spolu s tamojšou Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) hudobný program popretkávaný spomienkami na jeho život a tvorbu.

Ako pre TASR uviedla Andrea Petrušová z oddelenia marketingu kúpeľov, okrem mamy Jara Filipa prisľúbili účasť aj dcéra Dorota Nvotová či neter Lucia Šoralová. "Pomedzi hudobné vystúpenia ZUŠ Šahy, ktorú umelec navštevoval, Petra Lipu, skupiny Jaro Filip „70“ a Jaro Filip Revival – Richard Balog Band vystúpia so svojimi spomienkami aj humoristi Ján Snopko a Rasťo Piško. V závere sa predstaví zoskupenie Peter Bič projekt," priblížila.

Motto podujatia vychádza z názvu Filipovho prvého sólového štúdiového albumu Cez okno. Aj preto organizátori vyhlásili začiatkom roka výzvu, aby obyvatelia Filipových rodných Hontianskych Moraviec a blízkeho okolia priniesli staré okná, z ktorých študenti odboru krajinná a záhradná architektúra SPU v Nitre pod vedením Zoltána Balka vytvoria sériu land artov v časti kúpeľného areálu, ktorý dostane názov Pliacok Jara Filipa. 

„Prípravu na podujatie berieme veľmi vážne. Napriek tomu, že študenti majú aj iné povinnosti, na túto realizáciu sa pripravovali dva mesiace. Land arty sú dočasné, na Pliacku Jara Filipa však bude aj stála expozícia v podobe okna a nadrozmerných dverí, ktoré sme urobili spolu s akademickým sochárom Jozefom Kliským,“ uviedol k inštalácii Balko. 

Otvorenie Pliacka bude o 14.00 h a odštartuje celé podujatie. „Táto časť sa nachádza v kúpeľnom areáli pri liečebnom dome Rubín vedľa sochy, ktorá sa volá Po kúpeli,“ vysvetľuje Petrušová. Na tomto mieste môžu účastníci využiť aj free WiFi zónu s názvom Sieťovka, podľa názvu online magazínu, ktorý Jaro Filip do roku 1997 viedol. „Návštevníci si môžu kúpiť tričká špeciálne vyrobené pre toto podujatie, navštíviť fotokútik či remeselnú uličku, prípadne si pozrieť výstavu venovanú umelcovi a prečítať si Filipoviny – noviny, ktoré sme vydali len pre toto podujatie."
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol