V Gabčíkove sa oficiálne začala modernizácia plavebných komôr 
Európsky grant predstavuje 122,96 milióna eur.

21.06.2019 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek vo štvrtok spoločne s ministrom životného prostredia Lászlóm Sólymosom (obaja Most-Híd), zástupcami Európskej komisie, Vodohospodárskej výstavby (VV) a Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) slávnostne poklepali základný kameň projektu modernizácie plavebných komôr na Vodnom diele Gabčíkovo (VDG).

Projekt Inovácia a modernizácia plavebných komôr VDG je spolufinancovaný z fondov Európskej únie (EÚ) a patrí k najväčším riečnym dopravným projektom v EÚ. Grant z Nástroja na prepájanie Európy CEF, schválený v roku 2016, predstavuje krytie vo výške 122,96 milióna eur. Generálnym dodávateľom prác je spoločnosť Metrostav, ktorá sa stala víťazom medzinárodného verejného obstarávania. Externý stavebný dozor zabezpečí Združenie VDG - Plavebné komory, zastúpené spoločnosťou Dopravoprojekt.

Modernizovať sa bude podľa slov generálneho riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Daniela Kvoceru pri plnej prevádzke, pričom ako prvá bude inovovaná pravá plavebná komora. V rámci projektu príde k výmene niekoľko stotonových horných a dolných vrát, vrátane ich príslušenstva. Inovovať sa bude aj plniaci a prázdniaci systém či regulačné uzávery vtokov a výtokov, ktoré zabezpečujú uzatvorenie a otvorenie plniacich kanálov pre naplnenie a vypustenie plavebnej komory.

Na snímke sprava minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek a minister životného prostredia SR László Sólymos pri prehliadke plavebnej komory pred poklepaním základného kameňa projektu modernizácie plavebných komôr na Vodnom diele Gabčíkovo 20. júna 2019 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian.

"Bezpečnosť stavby sa zároveň zvýši stabilizáciou celého podložia plavebných komôr. Novinkou na Vodnom diele Gabčíkovo bude vyššia kontrola a riadenie dopravy prostredníctvom expertného kontrolného systému," priblížil Kvocera. Celý projekt má podľa jeho slov byť ukončený v júni 2022, pričom projekt je prvou veľkou obnovou vodného diela od jeho uvedenia do prevádzky. 

"Dnes píšeme ďalšiu stranu histórie tejto významnej stavby, ktorá okrem protipovodňovej funkcie a výroby čistej elektriny zaisťuje aj plynulejšiu a bezpečnejšiu lodnú dopravu," zdôraznil na tlačovej konferencii po poklepaní kameňa Sólymos.

"Dunaj je naša najdôležitejšia medzinárodná vodná cesta. Je preto našou povinnosťou zabezpečiť na ňom spoľahlivú a bezpečnú prevádzku vodnej dopravy. Som rád, že naše úsilie získať financie na obnovu plavebných komôr bolo úspešné," dodal Érsek.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava