Návštevníci astro observatória môžu pozorovať nočnú oblohu z MARS-u
Pozorovacie zariadenie je dimenzované pre 20 osôb.

19.06.2019 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Astronomické observatórium na Kolonickom sedle (okres Snina) ponúka od 9. júna návštevníkom novú atrakciu. Mobilná Astronomická Rotačná Stanica (M.A.R.S.), ako sa zariadenie nazýva, umožňuje pozorovateľom nočnej oblohy oboznamovať sa s hviezdnym nebom v polohovateľných kreslách namontovaných na kruhovej konštrukcii, umožňujúcej otáčanie zariadenia. TASR o tom informovala Tatiana Rusinková z Vihorlatskej hvezdárne v Humennom.

"Konštrukcia pozorovacieho zariadenia je z ocele. Pozostáva z dvoch nad sebou umiestnených častí. Spodná pohyblivá časť – rošt - je kruhového pôdorysu s priemerom desať metrov. Konštrukcia je pohyblivá na samonosných kolieskach a pri statickom užívaní je podopretá sklopnými pätkami. Horná konštrukcia – vozík - má tvar kruhového výseku, je pohyblivá na samonosných kolieskach a pohybuje sa po koľajnici, ktorá je umiestnená na spodnej konštrukcii. Priemer vozíka je takisto desať metrov," opisuje Rusinková zariadenie skonštruované podľa návrhu riaditeľa Vihorlatskej hvezdárne Igora Kudzeja.

 Ako Rusinková ďalej približuje, "pozorovacie zariadenie Kolonica M.A.R.S. je dimenzované pre 20 osôb. Na pozorovacom vozíku je umiestnených 20 sklopných kresiel, ktoré slúžia pre komfortné užívanie zariadenia. Stanica M.A.R.S bude slúžiť na skvalitnenie realizácie večerných astronomických pozorovaní pre návštevníkov observatória, k zvýšeniu pohodlia počas pozorovania a kvality výkladu lektora."

Plošina je umiestnená priamo pod holým nebom pred planetáriom. Návštevníci observatória sú usadení do polohovateľných kresiel, pričom ich odborný pracovník audiovizuálnymi pomôckami názorne oboznamuje s nočnou oblohou. "Vďaka otočnej vlastnosti plošiny návštevníci majú možnosť pozorovať hviezdne objekty na celej nočnej oblohe," doplnila Rusinková.

"Najkrajší pohľad na nočnú oblohu ponúka samotná príroda a tento autentický zážitok si treba vychutnať v pohode a pohodlí. A práve pre tento účel bol zhotovený  M.A.R.S.," skonštatoval Kudzej.

Projekt bol financovaný z Programu Interreg V-A, Poľsko-Slovensko 2014-2020 v rámci projektu Vesmír na dlani s päťpercentnou spoluúčasťou Prešovského samosprávneho kraja. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava