Hornonitrianske folklórne slávností budú v znamení liečiteľstva a mágie 
Program podujatia sa začne  27. júna o 17.00 h.

12.06.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Lesopark v Prievidzi bude 28. a 29. júna hostiť najväčšie folklórne podujatie na hornej Nitre. Na jednom mieste sa počas 34. ročníka Hornonitrianskych folklórnych slávností (HFS) stretnú nielen členovia regionálnych folklórnych zoskupení a milovníci ľudovej hudby, spevu a tanca, ale aj ľudoví umelci a remeselníci, predstaví sa i tradičná kuchyňa. Tohtoročnou ústrednou témou podujatia je liečiteľstvo, mágia a porobeniny, informovala TASR Jana Hvojniková z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi. 

Program HFS sa začne už 27. júna o 17.00 h v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi inscenovanou prezentáciou tradičného mestského odevu žien zo zbierok múzea Keď vyšli Prievidžanky. V poradí 34. ročník podujatia otvorí tradične 28. júna o 16.45 h na pódiu v lesoparku Uvítanka, po ktorej sa predstavia malí folkloristi v komponovanom programe Veselože. Gajdošské čary o 19.00 h pripravuje slovenský gajdoš a výrobca gájd Juraj Dufek a predstavia sa v ňom slovenskí i zahraniční gajdoši. Jubilujúce folklórne skupiny z regiónu budú účinkovať o 20.00 h v programe Emila Trgiňu Naši jubilanti. Piatkový večer uzavrie o 21.00 h slovenská world music kapela Banda. 

V sobotu 29. júna o 17.00 h režisérka Anastázia Kubová v programe Pieseň v mojom živote s podtitulom Jozef a jeho pokračovatelia predstaví tých, ktorí ďalej rozvíjajú odkaz Jozefa Strečanského. Rôzne magické úkony v rámci kalendárnych obyčají predstavia regionálne folklórne skupiny o 18.00 h v komponovanom programe s témou Liečiteľstvo, mágia a porobeniny. O 20.00 h dostane priestor ľudová hudba folklórneho súboru Bystrina z Banskej Bystrice a jej sólisti. Sobotňajší program uzavrie komponovaný program jubilujúcich folklórnych súborov Vtáčnik a Ekonóm s podtitulom Keď sme sa už spolu zišli. Po ňom bude nasledovať škola tanca oboch súborov.

Okrem programov na hlavnom pódiu doplní atmosféru slávností aj sprievodný program v podobe ochutnávky tradičných jedál z obcí hornej Nitry, jarmoku ľudových remesiel, ukážky ozdobných techník, ako i výstav Folklór vo fotografii z minulých ročníkov podujatia a Z ľudovej pekárne, ktorá predstaví recepty, návody a postupy z ľudového liečiteľstva.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol