Petržalka hospodárila v roku 2018 s prebytkom
Záverečný účet  hovorí o prebytku viac ako 1,78 mil. eur. 

11.06.2019 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Bratislavská Petržalka hospodárila v minulom roku s prebytkom viac ako 1,785 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2018, ktorý petržalskí poslanci schválili na pondelňajšom rokovaní miestneho zastupiteľstva. Výsledky vlaňajšieho hospodárenia vníma samospráva pozitívne.

"Mestská časť hospodárila v minulom roku veľmi dobre. Ako bývalý hlavný kontrolór hlavného mesta musím povedať, že som prišiel do mestskej časti, kde je výrazným spôsobom poriadok a prehľad do detailu o rozpočtovaní a čerpaní peňazí," uviedol pre TASR prednosta petržalského miestneho úradu Peter Šinály.

Podľa neho však treba poznamenať, že suma prebytku je ovplyvnená dvoma zložkami. Jednou je lepší výber peňazí, ktoré neboli minuté, pretože neboli ani "narozpočtované". "Tým, že sa štátu a ekonomike darilo, prišlo viac do rozpočtu. Peniaze sme neminuli, ušetrili sme ich pre tento rok," poznamenal prednosta.

Druhú zložku tvoria projekty, ktoré sa mestskej časti v uplynulom roku nepodarili, napríklad v oblasti školstva tým, že sa nestihli niektoré z procesov pri schvaľovaní. "Pri nich treba povedať, že sa na nich bude pracovať ďalej. Peniaze sa nestratia a v rezervnom fonde budú zdrojom pre ďalší investičný rozvoj mestskej časti,“ doplnil Šinály.

Prebytok hospodárenia znížený o nevyčerpané účelovo viazané prostriedky sa presúva do rezervného fondu. Ide o sumu viac ako 1,1 milióna eur. Do tohto fondu sa zároveň presúva aj ďalších takmer 731.350 eur, čo predstavuje zostatok finančných operácií znížený o bilanciu zábezpek. Poslanci zároveň schválili návrh úpravy rozpočtu na tento rok, ktorý súvisí so zvýšenou tvorbou rezervného fondu na základe záverečného účtu. Úpravy sa týkajú navýšenia finančných prostriedkov napríklad do materských škôl, budov školských zariadení i opravy komunikácií.

"Státisíce sa idú pustiť, státisíce chceme predložiť na júnovom (riadnom, pozn. TASR) zastupiteľstve. Zatiaľ chceme byť ale zdržanliví a opatrní, lebo máme pred sebou parkovaciu politiku. A o tej sa zatiaľ hovorí veľa, ale v číslach veľmi málo," skonštatoval Šinály. Až keď bude celomestská parkovacia politika v bratislavskom mestskom zastupiteľstve, bude podľa prednostu známe, aké bude mať "ďaleko konkrétnejšie dopady na výdavky mestskej časti."

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice