Po rekonštrukcii slúži stredoveký kostol v R. Brezove veriacim 
Obnova kostola trvala 14 rokov.

04.06.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Stredoveký kostol v Rimavskom Brezove po rekonštrukcii interiéru, ktorá sa realizovala postupne posledných 14 rokov, opäť slúži veriacim. Ako TASR informovala administrátorka Cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Rimavské Brezovo Janka Miháliková, v nedeľu (2. 6.) sa konali vo svätostánku prvé bohoslužby.

Rekonštrukcia podľa jej slov zahŕňala reštaurovanie fresiek, výmenu elektrických rozvodov, odvodnenie kostola, natretie veže a vnútornej lode, skrátenie lavíc i obnovu barokového oltára. Súčasťou rekonštrukcie bol tiež archeologický, architektonicko-historický a dendrologický výskum.

„V podstate od roku 2005 sme začali s reštaurovaním stredovekých nástenných malieb aj s reštaurovaním barokového oltára. Paralelne sa robili aj ďalšie práce, ktoré trvali 14 rokov,“ konkretizovala Miháliková.

Dodala, že priebeh obnovy závisel aj od financií, ktoré cirkevný zbor získaval z viacerých zdrojov – od ministerstva kultúry, nemeckej evanjelickej cirkvi či odmeny, ktoré dostali za cenu Fénix.

Na snímke barokový oltár počas inštalácie v zrekonštruovanom stredovekom kostole v Rimavskom Brezove v okrese Rimavská Sobota 3. júna 2019. EASYFOTO TASR - Branislav Caban.

Podľa reštaurátora Miroslava Janšta bola pri obnove kostola najväčším problémom výrazná vlhkosť. „To bola najväčšia výzva a myslím, že sa nám to podarilo vyriešiť celkom úspešne. Je to jednoduchý systém výmeny vzduchu, teda prevzdušňovacieho kanálu okolo obvodovému múru. Komínový efekt vyťahuje vzduch zo svätyne do veže a kolobeh vzduchu vlastne vysušuje priestor,“ načrtol Janšto, podľa ktorého sa im podarilo stiahnuť vlhkosť v múroch z výšky troch metrov až do podlahy.

Kostol v Rimavskom Brezove vznikol podľa dostupných archívnych prameňov na začiatku 14. storočia. Zachované gotické fresky doň pribudli podľa kunsthistorikov okolo rokov 1380 až 1390. V roku 1893 bol kostol výrazne prestavaný a k pôvodnej lodi pribudla ďalšia časť.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava