Blíži sa Víkend otvorených parkov a záhrad
K celoeurópskemu podujatiu sa pridajú aj mestá v TSK.

30.05.2019 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

K Víkendu otvorených parkov a záhrad, ktorý sa uskutoční v Európe počas víkendu 1. a 2. júna, sa v Trnavskom kraji pridajú v Hlohovci, Seredi, Holíči a Dolnej Krupej. 

Historický zámocký park a záhradu v Hlohovci si budú môcť záujemcovia prezrieť s odborným výkladom v nedeľu (2. 6.) o 15.00 h. O ich vznik sa zaslúžil gróf Jozef Erdődy koncom 18. storočia. V záhrade sú unikátne terasy, jazierko a platanová lúka, kde niektoré jedince dosahujú vek viac ako 200 rokov a  z hľadiska počtu a veku stromov nemá obdobu v stredoeurópskom meradle.

Park je evidovaný ako súčasť národnej kultúrnej pamiatky. V súčasnosti slúži na krátkodobý oddych Hlohovčanov, je tam náučný chodník s piatimi zastaveniami. Ponuku víkendu tam spestrí v sobotu (1. 6.) aj oslava Dňa detí s Cestou rozprávkovým lesom, v rovnaký deň otvoria pre prvú turistickú sezónu po obnove hlohovský zámok. 

K podujatiu sa pripojí Fándlyho fara – Mestské múzeum v Seredi, kde bola v roku 2006 vysadená Fándlyho nekvitnúca jabloň, ktorá nemá korunné lupienky. Je prírodným kultúrnym dedičstvom Slovákov a pripomienkou prírodovednej činnosti farára a spisovateľa Juraja Fándlyho. V sobotu sú podľa vedúcej múzea Márie Dikovej pripravené lektorované prehliadky záhrady a pozostatkov tamojšieho zaniknutého kostola a lapidária. Nedeľa bude patriť rodinám, pre deti sú pripravené popoludní divadielko a tvorivé dielne. 

V Dolnej Krupej pri Trnave je 17-hektárový park pri klasicistickom kaštieli, v ktorom sídli Hudobné múzeum Slovenského národného múzea. Pre návštevníkov je okrem možnosti individuálnych prehliadok parku pripravený aj 12. ročník Slávnosti ruží, venovaný známej pestovateľke, grófke Henriete Chotekovej, s bohatým programom, vrátane súťažnej výstavy ruží a kultúrnych vystúpení. V parku sa nachádzajú 200-ročné platany a 150-ročný sekvojovec mamutí. 

Zámocké záhrady v areáli Holíčskeho zámku na rozlohe osem hektárov (ha) ponúknu pre záujemcov komentovanú prehliadku. Pôvodne ich rozloha bola 52 ha, obnoviť sa zatiaľ podarila iba časť. Súčasťou sú bylinková záhrada, zámocký rybník s vodným náučným chodníkom , zámocké vodné valy, ovocný sad, trvalkové záhony, gaštanové aleje a oddychová časť záhrad. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava