V Maduniciach majú novú hasičskú zbrojnicu 
Seriál TASR o dobrovoľných hasičoch na Slovensku.

27.05.2019 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Volebný deň v Maduniciach pri Hlohovci má v sobotu prívlastok aj hasičský. Miestni hasiči spolu so samosprávou pripravili obecnú slávnosť, dôvodom je odovzdanie novej zbrojnice. 

"Doteraz sme žiadnu zbrojnicu nemali, našu techniku sme skladovali provizórne," povedal pre TASR predseda jednotky dobrovoľných hasičov Tomáš Oravec. Zbor sa v Maduniciach sformoval v roku 2015 po štvrťstoročnej prestávke. Ale založený bol už v roku 1880 a odvtedy, až na menšie výnimky, podľa Oravca fungoval. Útlm nastal až v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, potom po rokoch "slovo dalo slovo" a pustili sa do toho opäť.

Hasiči prednedávnom získali zásahový automobil a tak obec podala dve žiadosti na granty na výstavbu a vybavenie zbrojnice. V oboch prípadoch bola úspešná, ďalšie prostriedky, viac ako 100.000 eur, pochádzali z obecného rozpočtu. "Postavili sme halu aj s vybavením a rezervou do budúcnosti, keby sme dostali väčšie auto, aby ho bolo kam zaparkovať," uviedol Oravec.

Na Hasičský deň pripravili o 12.00 h spanilú jazdu hasičských vozidiel po okolitých obciach, potom od 14.00 h ukážku disciplín hasičského športu najskôr v podaní skupiny dorastu - Plameniakov. Najmenšie deti vo veku päť až sedem rokov budú mať vlastnú disciplínu – vyslobodzovanie macka z domčeka. "Detí máme našťastie veľa, až 35, všetky z našej obce. Najstarší chlapci čoskoro prestúpia k dospelým a budú sa môcť začať zúčastňovať zásahov," uviedol Oravec.

Aktívnych registrovaných členov majú v Maduniciach 22. Jednotka sa krátko po svojom obnovení dostala do A-kategórie, čo ju oprávňuje zúčastňovať sa výjazdov spolu s profesionálmi. "Máme v našich radoch aj profesionálnych hasičov, čo nám veľmi pomáha v odbornej spôsobilosti. A tiež sú našimi členkami aj niektoré naše manželky," dodal Oravec.

Dospelí hasiči vrátane hostí z Leopoldova a Drahoviec predvedú v sobotu divákom hasenie požiaru rodinného domu a horiaceho auta a zásah pri havárii vozidla. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol