Rozprávočka moja naj predstaví práce detí z celej Európy 
Do výtvarnej súťaže je prihlásených viac ako 7000 prác.

20.05.2019 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Do 4. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže s názvom Rozprávočka moja naj 2019 sa prihlásili deti zo 16 krajín Európy s viac ako 7000 prácami. Zorganizovalo ju prešovské občianske združenie (OZ) J. D. - Galéria J. L. Práce vystavia v Záhrade umenia v Prešove, ako aj v jednom z obchodných centier.

Po vlaňajšom ročníku, keď do súťaže prišlo 981 výtvarných prác z celého Slovenska a všetkých okolitých štátov, OZ tentoraz oslovilo na spoluprácu ministerstvo školstva a veľvyslanectvá európskych štátov akreditované na Slovensku.

 "Ostali sme ohromení, aký záujem táto súťaž vyvolala. Myšlienka celej našej súťaže - vráťme sa do sveta rozprávok, do sveta princov a princezien, do víťazstva dobra nad zlom a odtiahnime deti od sociálnych sietí - našla mimoriadnu odozvu, ako u pedagogických pracovníkov, ale hlavne súťažiacich detí," uviedla predsedníčka OZ a riaditeľka súťaže Janette Langová.

Do uzávierky prišlo podľa jej slov 7259 súťažných prác zo 16 štátov celej Európy, od Fínska cez Grécko, Ukrajinu či Belgicko. Do súťaže sa zapojili i Chorvátsko, Bulharsko, Litva, ale aj deti z Albánska, deti insitných umelcov z Kovačice v Srbsku a pridalo sa aj veľké množstvo materských a základných škôl z celého Slovenska.

"Práce detí z nemocníc, sociálnych ústavov, špeciálnych škôl vyvolávajú náš obdiv nad zvolenou témou v dnešných časoch. Vzhľadom na veľké množstvo súťažiacich prác sme požiadali Základnú školu (ZŠ) na Kúpeľnej ulici v Prešove o ambasádorstvo nad súťažou, kde je vystavená časť prác, ktoré prišli. V týchto dňoch porota súťaže vyhodnocuje práce a určí víťazov v troch kategóriách – materské školy, prvý stupeň ZŠ a druhý stupeň ZŠ," doplnila Langová.

Ako povedala, organizátori chcú verejnosti všetkých 7259 prác predstaviť na vernisáži pod záštitou primátorky Prešova Andrey Turčanovej 6. júna o 11.00 h v Záhrade umenia v Prešove. Najlepšie práce budú vystavené od 17. júna v jednom z obchodných centier.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice