Počas Nocí múzeí otvoria vo Fiľakove dve výstavy
TASR ponúka správu aj v maďarskom jazyku.

16.05.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Otvorenie dvoch výstav, prednáška o zafíroch či premietanie dokumentárneho filmu čaká na návštevníkov Noci múzeí a galérií na hrade Fiľakovo v okrese Lučenec, ktorá sa uskutoční v sobotu 18. mája od 18.00 h. Podľa slov riaditeľky Hradného múzea Fiľakovo (HMF) Viktórie Tittonovej sa inštitúcia do tejto celoeurópskej aktivity zapája po dvanásty raz.

„Prvým dejiskom bude už tradične Mestské vlastivedné múzeum, kde sa o 18.00 h otvára výstava s názvom Staronové poklady múzea, ktorá predstaví nové zbierkové predmety inštitúcie. Za posledných šesť rokov pribudlo do zbierky niekoľko raritných predmetov, súvisiacich s históriou nášho mesta," uviedla Tittonová s tým, že vystavené exponáty budú z oblasti histórie, etnológie i archeológie.

 V Bebekovej veži hradu o 19.00 h otvoria výstavu s názvom História colníctva, ktorú HMF pripravilo v spolupráci s niekoľkými slovenskými a maďarskými inštitúciami. „Nevšedná expozícia mapuje históriu colníctva od najstarších čias po 21. storočie. Priblíži historický vývoj výberu mýta, cla a daní na našom území. Expozíciu spestrujú uniformy, pracovné nástroje colníkov a predmety zadržané v súčasnosti," načrtla riaditeľka.

 Dodala, že ďalšou zaujímavosťou podujatia bude prednáška o zafíroch v kazemate dolného hradu. Okrem toho sa na nádvorí o 19.00, 20.30 a 22.00 h uskutoční aj premietanie filmu Vianoce 1944 – Každý december nový máj veští a rôznych archívnych záberov.

Správa v maďarskom jazyku.

Szombaton, május 18-án, 18 órától kiállítás-megnyitókkal, előadásokkal és dokumentumfilm-vetítéssel várják az érdeklődőket a füleki (Fiľakovo) várba, a múzeumok és galériák éjszakája programsorozat keretében. Viktória Tittonová, a vármúzeum igazgatónője szerint az intézmény 12. alkalommal csatlakozik az Európa-szerte megrendezett akcióhoz.

„Az esemény a hagyományokhoz híven a Városi Honismereti Múzeumban veszi kezdetét. Itt nyílik meg 18:00 órakor A múzeum régi-új kincsei című kiállítás, amely az intézmény új gyűjteményi tárgyait mutatja be. Az utóbbi hat év szerzeményei között több ritka, a város múltjával összefüggő tárgy szerepel” – tájékoztatott Tittonová, hozzátéve: a kiállításon történelmi, néprajzi és régészeti jellegű tárgyak is megtekinthetők lesznek.

 A vár Bebek–tornyában 19:00 órakor nyílik meg a Vámügy története című kiállítás, amelyet a vármúzeum több szlovákiai és magyarországi intézménnyel együttműködve valósított meg. „A nem mindennapi tárlat a vámügy történetét mutatja be a kezdetektől a 21. századig. Az ország területén folytatott vám- és adószedés fejlődését ismertető kiállításon a vámtisztviselők egyenruhái és munkaeszközei mellett a közelmúltban lefoglalt tárgyak is megtekinthetők lesznek” – közölte Tittonová.

További izgalmas program lesz a zafírokról szóló előadás az alsó vár kazamatájában. Emellett a várudvaron 19:00, 20:30 és 22:00 órától is vetíteni fogják a ’44 karácsonya, avagy minden december új májust ígér című filmet, illetve különféle archív felvételeket.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava