Sezónu na salaši  v Zbojskej otvorí Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky 
Návštevníci uvidia ukážky autentického folklóru.

04.05.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Oslavou našich predkov, valachov a ich kultúry, pôvodnej valaskej gastronómie, jej umenia i rozmanitostí bude podujatie Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky, ktoré sa uskutoční v nedeľu 5. mája na salaši Zbojská nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková.

„Folklór a tradície sú dôležitou súčasťou nášho regiónu, ktorého história je úzko spätá s ovčiarstvom. Počas podujatia Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky sa presunieme v čase a spolu si pripomenieme obyčaje našich predkov v príjemnom prostredí pod holým nebom v okolí tradíciami dýchajúceho prostredia,“ uviedla riaditeľka.

Ako pokračoval majiteľ salaša Igor Vlček, podujatie odštartuje o 11.00 h slávnostnou omšou spojenou s požehnaním oviec a valachov. „Starou ovčiarskou tradíciou miešania oviec a prvým vyháňaním statku na pašu sa symbolicky začína ďalšia ovčiarska sezóna spojená s pasením, dojením oviec a výrobou produktov z ovčieho mlieka,“ dodal.

Počas celého dňa bude pre návštevníkov pripravený pestrý program, v rámci ktorého sa predstaví folklórny súbor (FS) Janoštinovci zo Zuberca, ktorí rozprávaním a piesňami priblížia zvyky a tradície na Orave. Vystúpi aj združenie autentického folklóru Pohronci či FS Heľpan a horehronský viachlasný spev Chlopov z Heľpy. Pre malých návštevníkov budú pripravené zábavné animácie a jazda na koníkoch.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol