V Rákociho paláci v Prešove si pripomenuli sviatok svätého Floriána
Múzeum disponuje expozíciou hasičskej techniky.

04.05.2019 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

 Krajské múzeum v Prešove oslávilo v piatok Deň hasičov. V jeho sídle, Rákociho paláci, sa uskutočnili rôzne sprievodné podujatia, ako aj špeciálna prednáška s názvom Svätý Florián - patrón hasičov, a hasenie ohňa v minulosti.

Deň hasičov každoročne pripadá na deň mučeníckej smrti sv. Floriána. Podľa historika Krajského múzea v Prešove Jozefa Kušníra za svojho patróna si ho však nezvolili iba hasiči. "Jeho krutá smrť vo vode počas prenasledovania kresťanov 4. mája 304 bola jedným z dôvodov, prečo si ho okrem hasičov vybrali za svojho ochrancu aj mnohé remeselnícke cechy, ktorých činnosť súvisela s ohňom," hovorí Kušnír.

Expozícia Z dejín hasičstva na Slovensku okrem časti venovanej sv. Floriánovi obsahuje aj dvojkolesové a štvorkolesové striekačky na ručný pohon, motorové striekačky, požiarne automobilové vozy československej výroby či rôzne súčasti hasičskej výzbroje.

"Pre návštevníkov múzea sme pri tejto príležitosti sprístupnili aj novú príťažlivú výstavu s hasičskou tematikou pod názvom Hasičské hobby," prezradil odborný pracovník múzea Igor Lazorík. Výstava obsahuje podľa jeho slov modely hasičských áut svetových výrobcov. Podľa Lazoríka približuje začiatky nového zberateľského odboru, ktorý sa vyvinul z hračkárstva. "Výstava predstavuje špeciálne firmy vyrábajúce výhradne automobilové modely určené pre zberateľov. Návštevníci tu môžu obdivovať vyše 500 exemplárov miniatúrnych modelov hasičských áut," dodáva.

Exponáty pochádzajú zo súkromnej zbierky Jozefa Malíka, jedného z najväčších zberateľov hasičských artefaktov na Slovensku a zároveň hasiča z Turzovky. Dopĺňa ich výber z jeho 2080 identifikačných nášiviek, takzvaných domoveniek, zo 63 štátov celého sveta. Všetky sú vyšívané a zobrazujú znaky, erby, názvy miest a lokálne hasičské symboly. Výstava potrvá do 9. júna.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača